Alışveriş tutkunlarını üzecek haber, yurt dışından verilen siparişlerden alınan vergilere zam!

Avrupa Birliği dışında bulunan ülkelerden kargo yöntemiyle ülkemize gelen eşyalarda gümrük vergisi oranı artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu karara göre Avrupa Birliği ülkelerinden değeri 150 Euro’yu geçmeyen eşyalarda vergi oranı yüzde 18 olarak uygulanacak.

15.03.2022-16:35 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-16:57) Alışveriş tutkunlarını üzecek haber, yurt dışından verilen siparişlerden alınan vergilere zam!

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı uyarınca Avrupa Birliği harici ülkelerden posta veya kargo ile gelecek ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen ve değeri 150 Euro’yu aşmayan eşyanın tabii olduğu gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkartıldı. Söz konusu eşyanın Avrupa Birliği’nden gelmesi halinde yüzde 18 vergi ödenecek. Böylece bin 500 euroluk limit 150 euroya inmiş oldu. 

Posta veya hızlı kargo yoluyla iletilen ve 150 euroyu aşan eşyalara ise cinsine göre yürürlükteki normal vergi kuralından uygulanacak.

Ek yüzde 20 vergi

Gelen eşya ÖTV kanununa ekli IV sayılı listede yer alan lüks mallar arasındaysa bu oranlar üzerine ek olarak yüzde 20 oranında vergi tabii tutulacak.

Yolcuyla birlikte getirilen bin 500 euroya kadar olan eşyalara da yeni vergi oranları uygulanacak.

Kitaplar muaf tutulacak

Söz konusu karara göre, posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen değeri de bin 500 euroyu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap veya benzeri basılı yayınlar için uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisi yürürlükte kalmaya devam edecek.

Ayrıca bilgi edinme veya endüstriyel ya da ticari araştırma amaçlarına yönelik, nitelikleri veya diğer teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla inceleme, analiz veya test edilmek üzere getirilen eşyaya da vergi muafiyeti tanınacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal