Ales sınav puanı kaç yıl geçerli olur?

2022 ALES sınavlarının birincisi bu hafta Pazar günü yapılacak. Sınava katılacak adaylar sınav heyecanıyla birlikte merak ettikleri sorulara yanıt arıyorlar. Peki, ALES sınav puan hesaplaması nasıl yapılıyor? ALES sınav puanları kaç yıl geçerli? İşte detaylı...

16.04.2022-16:45 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-16:45) Ales sınav puanı kaç yıl geçerli olur?

2022'nin ilk ALES sınavı için heyecanlı bekleyiş bitiyor. Bu yılın ilk ALES'i 17 Nisan Pazar günü düzenlenecek. Sınava girecek adaylar tarafından en çok merak edilen konu ise puan hesaplaması oldu. Peki, ALES puanları nasıl hesaplanıyor? ALES puanları kaç yıl geçerli oluyor?

ALES puanları kaç yıl geçerlidir?

ALES sonuçları açıklanan tarih itibari ile beş sene geçerlidir. Çoktan seçmeli sorularla oluşturulan testlerin uygulanmakta olduğu sınavın cevap kağıtları ÖSYM'nin optik okuyucularıyla okunarak, değerlendirmeler bilgisayar ortamında yapılacaktır.

Sınava girenlerin testlerdeki sorulara vermiş oldukları doğru ile yanlış cevaplar ayrı bir şekilde toplanıp, doğru cevapların sayısından yanlış cevapların sayısının 4/1'i çıkartılarak ham puan hesaplaması yapılacaktır.

Tüm testler için sınavı geçerli bütün adayların ham puan ortalaması ile standart sapmaları ayrı olarak hesaplanıp, adayların ham puanları, ortalaması elli, standart sapması on olan standart puanlara çevrilecektir. Bu sayede tüm adaylar için sayısal ve sözel alanda standart puan hesaplaması yapılacaktır. Söz konusu standart puanlar kullanılıp tüm adaylar için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı olacak şekilde üç ağırlıklı puan hesaplaması yapılacaktır.

 ales puan hesaplaması

ALES puan türleri ile test ağırlıkları

- ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25

- ALES Sözel Puanı 0,25 0,75

- ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercilerince iptal edilmesi kararına varılan sorular değerlendirmenin dışında bırakılıp geçerli soruların puan değerlerinin tekrardan belirlenmesi sureti ile puanlama işlemi yapılmaktadır.

Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığınca cevabının değişmesine karar verilen sorular olduğunda, bu doğrultuda güncellenmiş olan cevap anahtarı esas alınıp puanlama yapılır. Ağırlıklı puanların hesaplamasının ardından söz konusu puanlar, belirli bir formül kullanımı ile yüz üstünden puana dönüştürülmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal