ALES Puanı Nasıl Hesaplanır?

ALES sınavı bu gün tamamlandı. Peki, ALES puanı nasıl hesaplanır? Yüksek lisans için ALES puanı ne olmalı?

02.05.2021-14:30 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-16:02)

Yüksek lisans başvurusu yapacak olanlar "yüksek lisans için ALES puanı ne olmalı?" sorusunu merak ederken Bugün tamamlanan ALES sınavı sonrasında "ALES puanı nasıl hesaplanıyor?" sorusu merak edilenler arasında yer alıyor. Bu soruların ayrıntıları haberimizin içeriğinde...

NASIL HESAPLANIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM içerisinde optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirme işlemine alınacaktır. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. 

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara çevrilecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır. 

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

YÜKSEK LİSANS İÇİN ALES PUANI NE OLMALI?

2021 ALES kılavuzunda şu detaylar yer aldı;

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınav sonuçları kullanacaklardır. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. 

Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, %50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları; Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES’in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir.

ALES Puanı

NERELERDE GEÇERLİ?

Birçok aday ALES puanı ile akademik kariyer başvurusunda bulunmakta. Fakat ALES yalnızca lisansüstü eğitimde değil pek çok farklı alanda da kullanılmaktadır. ALES'in geçerli olduğu alanlar şu şekilde listelenmiştir:

- Yükseköğretim kurumları Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurularında,

- Mühendislik tamamlama programına başvurularda,

- Üniversiteler yüksek lisans ve doktora başvurularında,

- Bazı kamu kurum ve kuruluşlar, yurt dışı yüksek lisans bursu verirken

- Üniversiteler öğretim elemanı eksiğinin giderilmesi adına yurt dışındaki yüksek lisans ve doktora programlarına katılması için aday gönderirken

- Ayrıca belirli kurumlar personel alımı yaparken ALES puanı talep etmektedir.

KAÇ YIL GEÇERLİ?

Geçmiş yıllarda gerçekleşen Ales puanlarının 3 yıl geçerlilik süresi bulunmaktaydı. Ancak yönetmelik üzerinde yapılan bir takım değişikliklerin ardından Ales puanı geçerlilik süresi 5 yıla uzatıldı. Açıklandığı tarihten sonra 5 yıl boyunca geçerli sayılan Ales puanı ile adayların tercih yapması mümkün olmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal