Akdeniz’den müjdeli haber: Sondaj çalışmasında kritik gelişme

Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Akseki-1 kuyusunda 3 bin metrede ulaşılmasının mümkün olduğunu ifade edildi. İşte detaylar…

30.08.2023-10:05 - (Son Güncelleme: 30.08.2023-10:10) Akdeniz’den müjdeli haber: Sondaj çalışmasında kritik gelişme

Geçtiğimiz senelerde Akdeniz’de bulunan doğal gaz rezervi heyecanlandırmış ve sondaj çalışmaları başlamıştı. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin Akdeniz'deki Akseki-1 kuyusundaki sondaj çalışmalarının devam ettiğini ifade eden uzmanlar, süreç hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu. 

Sondaj çalışmalarında kritik dönem

Akşam’da yer alan habere göre; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerini hızlandırdı. Denizlerdeki arama üretim filosuna katılışının birinci yıl dönümünde yeni keşifler için yola çıkan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde bulunan Akseki-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı. Sondaj çalışmalarının yapıldığı alan daha önceki yıllarda Türk sismik araştırma gemileri tarafından tarandı. 2019-2020 yıllarında Barbaros Hayreddin ve Oruç Reis gemileri bu sahada 2-3 boyutlu incelemeler yaptı. Deniz dibi numuneler alındı ve laboratuvar ortamında analiz edildi. Bölgede çamur volkanlarına bağlı olarak hidrokarbon birikintisi olduğu görüldü ve hedefler belirlendi.

Hedefe 3 bin metrede ulaşmak mümkün

Bulunan rezerv hakkında değerlendirmelerde bulunan uzman isimler, Doğu Akdeniz'de en yüksek potansiyelin olduğu alan. Bu sebeple hedefe 3 bin metrede ulaşılması mümkün gözüküyor. Olası keşif haberi Türkiye için önemli. Çünkü 'offshore' arama, keşif ve üretim için bir dünya markası haline gelmeyi hedefleyen Türkiye, enerji alanında derin denizlerde yeni bir alan açarak gerek enerji diplomasisinde gerek ekonomik faaliyetler bağlamında elini güçlendirecek olduğunu ifade ediyor. 

Mavi Vatan’ın en güçlüsü Abdülhamid Han

Sondaj çalışmasında görev alan Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle, Mavi Vatan'daki filonun en güçlüsü olarak öne çıkıyor. Gemi 230 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve 60 bin ton ağırlığında. Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip. Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip olan gemi, geçen yıl TPAO tarafından 180 milyon dolara satın alınmıştı. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal