Akdeniz’de göçmen faciası: 3 günde iki tekne battı! 9 ölü, 60 kayıp

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Akdeniz’de sadece 3 günde iki göçmen botunun battığını açıkladı. IOM’dan yapılan açıklamada iki kaza sonucunda toplam 9 kişinin hayatını kaybettiği, 60 kişinin ise kayıp olduğu bildirildi.

13.04.2024-12:12 - (Son Güncelleme: 13.04.2024-17:28)

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM)  Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, Akdeniz’de iki gün önce meydana gelen, 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 15 kişinin kayıp olduğu tekne kazasının ardından bir kaza daha yaşandığını ve 45 kişinin kayıp olduğunu ifade etti. 

3 günde iki tekne battı

AA’da yer alan habere göre; Lampedusa Adası'nın 30 mil güneydoğusunda 10 Nisan'da yaşanan küçük bir teknenin batması olayının yanı sıra, aynı gün birkaç saat önce başka bir göçmen teknesi kazasının daha olduğu ortaya çıktı. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Akdeniz Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Flavio Di Giacomo, X platformundan yaptığı açıklamada, "24 kişinin (9 ölü, 15 kayıp) olduğu ilk tekne kazasına ek olarak, birkaç saat önce başka bir teknenin battığı ve 45 kişinin kaybolduğu öğrenildi." ifadelerini kullandı.

Di Giacomo, "Bir göçmen, her iki tekne kazasından da kurtulduğunu belirtti. İlk tekne kazasından kurtulan kişi, daha sonra başka bir küçük tekne tarafından kurtarıldı. Daha sonra diğer hayatta kalan göçmenlerle birlikte Lampedusa'ya götürüldü." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Akdeniz’de göçmen faciası: 3 günde iki tekne battı! 9 ölü, 60 kayıp

Yılbaşından 10 Nisan’a kadar 413 göçmen kayboldu

Flavio Di Giacomo, her iki teknenin de Tunus'tan kalktığını ve demirden yapıldığını belirtti. İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 11 Nisan'da yapılan açıklamada, 10 Nisan'da batan küçük teknenin 22 kişinin kurtarıldığı, 9 kişinin ise hayatını kaybettiği bildirildi. Kurtarılanlar ilk ifadelerinde teknelerinde 15 kişi daha olduğunu ve onların kayıp olduğunu aktardı.

Uluslararası Göç Örgütü'nün derlediği verilere göre, Orta Akdeniz'de yılbaşından 10 Nisan'a kadar 413 göçmen kayboldu. Öte yandan, İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında ülkeye deniz yoluyla gelen düzensiz göçmen sayısı 16 bin 093 oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise bu sayı 32 bin 324 idi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal