Akaryakıt fiyatlarında karbon vergisi iddiası: Karbon vergisi nedir, çıkacak mı?

Türkiye’de hükümetin 2053 sıfır emisyon hedefleri kapsamında hazırladığı planda yer alan ‘Karbon vergisi’ kavramı sonrası karbon vergisi hakkında araştırmalar arttı. Peki Karbon vergisi nedir, çıkacak mı? İşte konu hakkında merak edilenler…

12.04.2024-17:09 - (Son Güncelleme: 12.04.2024-17:09)

Hükümetin 2053 hedefleri kapsamında hazırladığı ‘İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı (İDASEP) içerisinde yer alan karbon vergisi kavramı, özellikle araç sahipleri tarafından oldukça merak ediliyor. Çünkü söz konusu vergiyle beraber akaryakıt fiyatlarında ÖTV zammının ardından yeni bir büyük artış yaşanabilir. Peki Karbon vergisi nedir, çıkacak mı?

Karbon vergisi çıkacak mı?

Elde edilen bilgilere göre, belirtilen ifadenin yeni bir vergi kalemi olarak eklenmeyeceği bildiriliyor. Daha önce hazırlanan İklim Yasası Tasarısı içinde yer alan karbon vergisinin, yeni bir vergi olarak gelmeyecek; sadece ÖTV kapsamında geçerli olacağı belirtiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılında karbon vergisi ile ilgili bir düzenleme taslağı hazırlamış ancak bu karar uygulamaya konulmamış.

Karbon Vergisi uygulamasının 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi planlanırken, yeni kararın ardından Ekim 2023'e ertelendiği kaydediliyor. Ancak tasarının o tarihte Meclis'e sunulmadığı ifade ediliyor.

Akaryakıt fiyatlarında karbon vergisi iddiası: Karbon vergisi nedir, çıkacak mı?

Karbon vergisi nedir?

Karbon vergisi, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında dünya genelinde uygulamaya başlanan yeni bir önlem olarak öne çıkıyor. Bu vergi, karbon salınımını azaltmayı ve çevreye verdiği zararı ekonomik olarak yansıtmayı hedefliyor. Temel amacı, fosil yakıtların kullanımını zorlaştırarak ve yenilenebilir enerjiyi teşvik ederek çevreyi korumak. Bu vergi, petrol, linyit, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı sırasında ortaya çıkan sera gazı salınımına bağlı olarak hesaplanacak. Yani karbon ayak izine göre belirlenecek olan bu vergi, içten yanmalı motorlu araçlar da dahil olmak üzere fosil yakıt kullanan her alandan tahsil edilecek.

Karbon vergisinden en çok etkilenecek sektör ise sanayi sektörü olacak. Bu sektörler, demir-çelik, çimento, cam, seramik ve plastik gibi, fosil yakıtların en yoğun kullanıldığı ve karbon salınımının en fazla olduğu alanlardır. Dolayısıyla, bu sektörlerden önemli oranda yüksek vergiler alınacak ve bu durum maliyetlere yansıyacak. Bu sektörler için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş çalışmaları şimdiden başlamış durumda.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal