Akaryakıt fiyatlarında değişiklik: Benzin ve motorine zam geldi

Brent petrol ve döviz kurunda yaşanan değişikliklerle beraber benzin ve motorin fiyatlarına beklenen zamlar geldi. Buna göre benzin fiyatlarında 40 kuruş, motorin fiyatlarında 38 kuruş artış yapıldı.

10.07.2023-10:14 - (Son Güncelleme: 10.07.2023-17:03)

KDV’ye gelen artışların ardından akaryakıt fiyatlarında tabela yeniden değişti. Buna ek olarak Brent petrol ve döviz kurunda yaşanan değişimlerle birlikte benzin fiyatlarında 40 kuruş, motorin fiyatlarında 38 kuruş artış yapıldı. Ayrıca LPG’ye 15 kuruş zam yapıldı.

Zammın ardından benzinin litre fiyatı İstanbul'da 26.65 liraya;, Ankara'da 27.13 liraya, İzmir'de 27.16 liraya yükseldi.

Motorin ise İstanbul'da 25.20 liradan, Ankara'da 25.67 liradan, İzmir'de ise 25.79 liradan satılacak.

Akaryakıt Fiyatları Zam

ÖTV zammı da gelecek

Akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zam gelmesini öngören teklifi de bu hafta başında Meclis'e sunulmuştu.

Teklifin yasalaşmasının ardından akaryakıt ürünlerine bir de ÖTV zammı gelecek.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. (Haber7)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal