AK Parti’den kanun teklifi açıklaması: Ekonomik olarak vatandaşımıza destek vermeyi amaçladık

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, çalışma hayatı kapsamında bir dizi düzenleme içeren kanun teklifi hakkında yaptığı açıklamada, "Teklifimizde asgari ücret desteğinden kısa çalışma ödeneğine, kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdam imkanlarının artırılması, işverenlere sağlanması planlanan desteklere kadar çalışanlarımızı ve işverenlerimizi korumaya yönelik bir dizi düzenleme yapmaya gayret ettik" dedi.

15.01.2024-17:12 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-17:12)

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler,  partisinin TBMM Başkanlığına sunulan ve çalışma hayatı konusunda önemli düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifi hakkında konuştu. 

Kanun teklifinde 10 maddenin yer aldığına vurgu yapan Güler, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkili olduğu küresel ekonomik daralmanın ülkemize olumsuz yansımasını minimum seviye tutma çabasında olduklarına vurgu yaptı.

Çalışanların ücretlerine yapılan zamlarla beraber bu durumun işverene yük olmaması adına adımlar attıklarını söyleyen Güler, "Teklifimizde asgari ücret desteğinden kısa çalışma ödeneğine, kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdam imkanlarının artırılması, işverenlere sağlanması planlanan desteklere kadar esasında sosyal devletin bir gereği olarak çalışanlarımızı ve işverenlerimizi korumaya yönelik bir dizi düzenleme yapmaya gayret ettik. Yani bir yandan çalışanlarımızın gelirlerini artırarak onları enflasyona ezdirmiyoruz, diğer yandan da işverenlerimizin yüklerini hafifleterek ücret artışlarının istihdama olumsuz bir etki yapmaması için de gayret gösteriyoruz." şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler

Güler sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif iş gücü piyasası programlarının etkinliğinin artırılması için kısa çalışma gerekçelerine genel salgın durumunun eklenmesi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması için gereken asgari prim ödeme gün sayısının 450 güne indirilmesi de amaçlanmaktadır. İlave istihdamın sağlanması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının desteklenmesi amacıyla 2011 yılından bu yana uygulanan ve yüzde 55'i kadın olmak üzere yıllık ortalama 650 bin kişinin yararlandığı teşvik uygulamasına 31.12.2025 tarihine kadar devam edilmesi ve uygulamanın 31.12.2026 tarihine kadar uzatılması için Cumhurbaşkanı'mıza yetki verilmesi de amaçlanmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 6331 sayılı Kanun kapsamında iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında ölçüm, inceleme ve araştırma yapma, bilgi, belge ve numune alma, kanun kapsamındaki eğitim kurumları, ortak sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarına ilişkin inceleme, kontrol, denetim, yetki ve sorumluluğu da yargı kararlarının baz alınarak yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır."

Bakanlıklarımız çalışmalarını sürdürüyor

AA’da yer alan habere göre; SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak maaş zammı konusunda kanun teklifinde herhangi bir madde olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Güler, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız çalışmalarını devam ettiriyor. Etki analizleri ve bütçe imkanlarını değerlendirmek suretiyle ortaya bir rakam çıktığı takdirde ki; önümüzdeki günlerde bir kabine toplantısı söz konusu olacak; burada netleştiğinde komisyon safahatında veya genel kurul safahatıyla beraber bu kanun metnine eklenmesi hususunu değerlendireceğiz." dedi.

Bakanların Genel Kurulu bilgilendirmesi

TBMM Genel Kurulu'nun gündemine ilişkin sorulara yanıt veren Güler, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Pençe Kilit Harekatı Bölgesi'ndeki üs bölgelerine yönelik sızma girişimi ve sonrasında yaşanan çatışmalarla ilgili Genel Kurulu bilgilendireceğini açıkladı.

Antalyaspor futbolcusu Sagiv Jehezkel soruşturması

Antalyaspor ile Trabzonspor arasında oynanan maçta attığı golün ardından İsrail’in katliamına destek niteliğinde bir gol sevinci yapan ve hakkında soruşturma başlatılan Sagiv Jehezkel konusuna da değinen Güler, "Toplum içinde ayrıştırıcı bir dil kullanan, nefret söylemi içeren maalesef kötülüğü ortaya koyan bir davranıştı. Buradan kınadığımızı ve reddettiğimizi, böyle bir davranışı asla kabul etmeyeceğimizi ifade etmek istiyoruz." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal