AK Parti ve Hazine Maliye Bakanlığı KDV’yi Düşürmek İçin Kolları Sıvadı

Vatandaşların cebine katkı sağlayacak ekonomi paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başlamıştı. Yeni ekonomi politikaları kapsamında KDV ile ilgili önemli adımlar atılıyor. İşte detaylar…

09.01.2022-15:10 - (Son Güncelleme: 09.01.2022-15:15) AK Parti ve Hazine Maliye Bakanlığı KDV’yi Düşürmek İçin Kolları Sıvadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başlayan yeni ekonomi politikaları kapsamın yapılan düzenlemeler, KDV’lerde yeniliğe giderek vatandaşın yüzünü güldürüyor. Yeni yapılan düzenlemede etiket fiyatlarını düşüreceği belirtildi. İşte detaylar…

KDV’DE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK KAPIDA

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre; AK Parti ve Hazine Maliye Bakanlığı devrim niteliğinde değişikliklerin yapılacağı yeni bir yasa teklifi üzerinde çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde hazırlıklarını "Gerçekten çok ses getirecek, KDV'nin sadeleştirilmesi piyasadaki başta üreticileri tüketicilerin başta olmak üzere herkesin ittifak edebileceği yalın bir sistem getireceğiz. Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi hayalini gerçekleştiriyoruz. Mali müşavirlerimiz yoruluyordu. Özellikle de KDV iadelerini hızlandırıyoruz" sözleri ile dile getirmişti. 

BAKAN NEBATİ DUYURMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada müjdeyi veren Bakan Nebati’nin, üzerinde çalıştıklarını söylediği modelin detayları ortaya çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğrultusunda son şekli verilecek olan teklif sonrasında TBMM’ye sunulacak. Teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:

SİSTEM KOLAYLAŞACAK

Halen Türkiye'de 1,8 ve 18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı uygulanıyor. Sistem başkan sona sadeleştirilip kafa karışıklıkları da giderilecek.

YÜZDE 18 KDV ORANI DÜŞECEK

Düzenlenen yeni çalışma kapsamında, gündeme getirilecek yeni sisteme ilişkin birkaç alternatif öneri bulunuyor. Ya bunlardan biri tercih edilecek ya da bir kaçının içinde yer aldığı yeni bir çatı oluşturulacak. Bu kapsamda öncelikle olarak üzerinde durulan konu yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesi olacağı belirtildi. Şu anda KDV’nin hangi rakama inerse nasıl bir sonuç çıkacağına ilişkin hesaplamalar yapılıyor.

Yeni KDV düzenlemesi yolda

ÖNERİ TEK RAKAM

Farklı KDV rakamlarının uygulanması sorunlara neden oluyor. Bunun ortadan kaldırılması için tek bir KDV oranını uygulamasına geçilmesi de üzerinde de çalışılıyor. Bu kapsamda toptan mal ve hizmet tesliminde tek oran KDV, perakende mal ve hizmet tesliminde de yine tek oran KDV uygulanacak.

ÖNCELİK GIDA, SAĞLIK, EĞİTİM

KDV'de yapılacak düzenlemenin özellikle gıda gibi vatandaşın temel ihtiyaç kalemlerinde indirim sağlayarak hayatlarını kolaylaştırılması isteniyor. Gıda, eğitim, sağlık gibi alanlarda tek ve düşük bir KDV oranı uygulanması gündemde.

SIFIR KDV

Çeşitli kesimler gıdada tek bir KDV oranı uygulanıp yüzde 1'e çekilmesi ya da tamamen kaldırılması yönündeki taleplerini dile getiriyor. Sıfır KDV'nin maliyetlerine ilişkin de hesaplamalar yapılıyor. Bazı ürünlerde KDV'nin tamamen kaldırılması da bekleniyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal