AK Parti Hazırladı! Sosyal Medyada Yeni Model Arayışı

AK Parti çoğu ülkenin bu zamana kadar uyguladığı sosyal medya düzenlemeleriyle ilgili bir rapor hazırladı. Ülkelerin bugüne değin sosyal mecralara ilişkin düzenlediği yasal prosedürleri inceledi.

09.09.2021-10:01 - (Son Güncelleme: 09.09.2021-10:39) AK Parti Hazırladı! Sosyal Medyada Yeni Model Arayışı

Son zamanlarda dezenformasyan ve provokasyonlarla karşı karşıya kalan sosyal medya ile ilgili hazırlıklar sürdüren AK Parti, ülkelerin bugüne kadar yaptığı yasal prosedürleri inceledi.

Ak Parti hazırladığı raporda, dünyada yaklaşık olarak 4 buçuk milyar sosyal medya kullanıcısının olduğu ve dünya nüfusunun ise yüzde 53,6'lık oranda bir kesiminin sosyal medyayı aktif olarak kullandığını sundu. Ayrıca raporda, İrlanda, Almanya, Avustralya, Rusya ve Çin'de sosyal medya şirketlerine yönelik uygulanan yaptırımlar yer aldı.

AB KURALLARINA UYGUN HALE GETİRİLMESİ İSTENDİ

Sunulan raporda, İrlanda'da WhatsApp’a 225 milyon avro para cezası kesildiğine değinildi ve  2020 sonu ile birlikte WhatsApp ve Instagram hakkında 14 ayrı soruşturma başlatıldığı bildirildi.  İrlanda'da WhatsApp’tan bir dizi belirli düzenleyici eylemde bulunarak faaliyetlerini Avrupa Birliği (AB) kurallarıyla uygun bir şekle getirmesi istendi.

YETERLİ BİLDİRİM YAPILMIYOR

Almanya'ya dair sunulan raporda yasa dışı şekilde sunulan faaliyetlerde yeterli bildirim yapmadığı için Facebook'a 2 milyon euro ceza işlemi uygulandığı yer aldı. Avustralya'da düzenlenen raporda dijital medya şirketlerinin içerik kaldırma isteklerine uymaması durumunda yöneticilerine üç yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Sosyal medya içerik platformlarında elde edilen ciroların yüzde 10'u kadar para cezası uygulanabiliyor.

RUSYA'DA UYGULAMA YASAKLANMIŞTI

Rusya'da düzenlemeye uyulmadığı kararı veren bir mahkeme, kişisel bilgilerin korunmasına dair yasanın ihlal edilmesi sebebiyle Twitter, Facebook ve WhatsApp’a toplamda 36 milyon Rus rublesi para cezası kesmişti. Linkedln adlı uygulamada ise yine Rusya'da benzer türde gerçekleştirilen ihlalde uygulama 2016 yılında engellenmişti.

ÇİN’DE ALTERNATİF UYGULAMALAR KULLANILIYOR

Raporda yer alan bilgiye göre Çin'de Twitter, Google ve WhatsApp gibi sitelere erişim yasağı bulunuyor. Bu uygulamalar yerine Weibo, Baidu ve WeChat adlı alternatifler kullanıldığına değinildi. Bunun beraberinde Çin'de binlerce siber polis sosyal medya platformalarını ve mesajlaşmaları denetliyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal