Afganistan’da Kriz Patladı: Taliban Rusya'ya Karşı!

Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinden bu yana ilk büyük kriz yaşandı. Rusya Taliban’a açıklamalar ile ateş püskürmeye devam ediyor.

28.09.2021-11:22 - (Son Güncelleme: 28.09.2021-11:22) Afganistan’da Kriz Patladı: Taliban Rusya'ya Karşı!

Taliban 20 yıl aradan sonra Afganistan’da yönetimi tekrar ele geçirmiş ve bunu tüm dünyaya duyurmuştu. Rus medyası binlerce Taliban militanlarının sınıra yığıldığını belirterek Taliban’a ateş püskürüyor.

RUSYA TALİBAN’A ATEŞ PÜSKÜRÜYOR

Milliyet’te yer alan habere göre Taliban ve Rusya arasındaki kriz giderek büyümeye devam ediyor. Rusya, Taliban'ın vilayetleri teker teker ele geçirip Kabil'e ilerlediği günlerde Orta Asya'daki müttefikleri Tacikistan ve Özbekistan'la geniş çaplı tatbikatlar düzenlemişti. ABD ve diğer koalisyon ülkeleri 31 Ağustos tarihinde tahliye operasyonlarını tamamladı, Taliban örgütü hiçbir kadının yer almadığı geçici hükümetini dünyaya ilan etti.

TALİBAN SINIRA ASKER YIĞDI

Taliban ülke yönetimini ele geçirdikten sonra ise ülkede gerek sosyal gerekse siyasal hayatta birçok değişiklik yaşanmıştı. Taliban kadınların erkekler ile birlikte okula gitmesini yasaklayan, halka açık idamları başlatan ve berberlere sakal kesme yasağı getiren Taliban, ilk krizini kuzey komşusu Tacikistan'la ve dolayısıyla Rusya ile yaşıyor. Duşanbe yönetimi, Taliban saflarında yer alan Tacik militanların sınırı geçip Tacikistan'a sızmayı planladıklarına dair istihbarat aldığını hafta sonu açıkladı. Tacikistan'la 1400 kilometreyi aşan bir sınıra sahip olan Afganistan'da Tacik militanların bir araya gelmesi Rusya'yı da alarm durumuna geçirdi. Rusya konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak Taliban’a ateş püskürttü.

AFGANİSTAN’DA KOMŞULAR ARASINDA SULAR DURULMUYOR

Afganistan sınırında sular durulmuyor. Taliban yönetimi sınır komşusu Tacikistan'ı Afganistan'ın içişlerine karışmakla suçlamıştı. Rus medyası ise Moskova tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen Taliban’a karşı mesafeli bir dil kullanıyor. Rusya Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesinden bu yana bölgede sık sık büyük askeri tatbikatlar düzenliyor. Bu tatbikatlar ise Taliban’a gözdağı vermek ile nitelendiriliyor. Rus medyası, Kazakistan ve Tacikistan'ın da yer aldığı tatbikatta Rusya'ya ait Su-30 ve Su-25 savaş uçaklarının havalandığını bildirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal