Adana'dan çıkarılıp yılda 100-120 ton ihraç ediliyor! Mavi Yengeç'in kilosu 10 Euro

Adana’ya bağlı Karataş ilçesinde yer alan Akyatan Lagünü’nden çıkartılan mavi yengeçler, dünyanın farklı bölgelerine kilosu 10 Euro'dan ihraç ediliyorlar.

28.02.2022-14:27 - (Son Güncelleme: 28.02.2022-15:20)

Dünyanın belli bölgelerinde nadiren yetişen mavi yengeçler, lezzetli olmalarının yanı sıra içerdikleri yüksek besin değerleriyle de ülkelerin ilgisini çekiyor.  Türkiye’nin en büyük lagün gölü olma özelliğini taşıyan Akyakan Lagünü’nde mavi yengeçlerin yanı sıra birçok kuş türü de yer almaktadır.

Yalnızca izinli balıkçıların avlayabildiği özel yengeçler, ülkemizdeki yerli turistik tesisler başta olmak üzere Çin, Japonya, Hollanda ve Hindistan gibi ülkelere kilosu ortalama 10 Euro’dan ihraç ediliyor.  

Adana'dan çıkartılan mavi yengeçlerin kilosu 10 Euro

Yurt dışından talep çok

Ülkemizde koruma altında bulunan Akyatan Lagünü’nün işletmecisi Fatih Kırsay ise yurt içinde mavi yengecin pek fazla tercih edilmediğini ancak yurt dışından gelen talebin çok olduğunu söyledi. Kırsay, “Dünyanın birçok bölgesine ihracat yapıyoruz. Canlı talep edilen bir ürün. Yurt içindeki oteller de donuk talep ediyor. Yıllardır balığımızdan daha fazla mavi yengecimiz var.” şeklinde konuştu.

Mavi yengeçler ciddi bir gelir kapısı

Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, yıllık 100-120 ton arasında mavi yengeç çıkartıldığını belirterek, “Çıkartılan bu mavi yengeçler başta Japonya ve Çin olmak üzere Yunanistan, Fransa ve İtalya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Ciddi bir gelir kapısı. Hem Karataş'ı tanıtıyor hem de ülke ekonomisine faydası oluyor. Ciddi bir marka değeri var. Biz de bu marka değerinin tanınması için geçtiğimiz sene ‘Mavi Yengeç Festivali' düzenledik. Bizim için çok önemli bir ürün” diye konuştu.

Aynı zamanda Türkiye'de en çok Akyatan Lagünü'nde mavi yengecin bulunduğunun da altını çizen Necip Topuz, “Lagünümüz caretta caretta kaplumbağaların yanı sıra onlarca kuş türüne ve mavi yengeçlere ev sahipliği yapıyor. Mavi yengeç endemik bir tür olarak görülüyor. Bazı dönemlerde talep çok fazla oluyor ve yetiştiremiyoruz. 1980'li yıllardan bu yana dünyanın birçok bölgesine gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal