ABD’li Bilim İnsanları Açıkladı: Köpek Balığı Çözümü Omicron Varyantının Önüne Geçebilir

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının etkileri devam ediyor. Son olarak uzmanların uyardığı Omicron varyantına karşı yeni bir yöntem geliştirildi. İşte koronavirüsle savaşan köpek balığı yöntemi….

19.12.2021-11:30 - (Son Güncelleme: 19.12.2021-11:30)

İki yıl kadar önce ilk olarak Çin’de görülmeye başlayan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Dünyanın en büyük salgınları arasında gösterilen koronavirüs, zaman içerisinde kendisini yenileyerek farklı varyantlar ile etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Son olarak dünyanın birçok ülkesinde görülen ve ülkemizde de 6 kişide tespit edilen Omicron varyantına karşı ABD’li Bilim İnsanları enteresan bir yöntem geliştirdi. Köpek balığı olarak adlandırılan yöntem, omicron varyantına karşı etkili koruma sağlıyor. 

KÖPEK BALIĞI YÖNTEMİ OMİCRON VARYANTINA KARŞI KORUYOR

Omicron varyantının görülmesinin ardından çalışmalara başlanan ve Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın detayları aktarıldı. ABD’li bilim insanlarının yaptığı çalışmanın detaylarında köpek balıklarının bağışıklık sisteminde bulunan antikor benzeri proteinler, yeni tip corona virüse ve şu anda dünyada endişeye neden olan Omicron gibi farklı varyantlarına karşı koruyabileceği bilgisi yer aldı. 

Köpek balıklarında bulunan ve VNAR’lar olarak adlandırılan proteinlerin oldukça önemli olduğunu dile getiren bilim insanları, bu proteinlerin insanların antikorlarından daha büyük olduklarını belirtti. Bu durum ise onları 'insan antikorlarının erişemeyeceği kuytulara girebilecek kadar küçük' hale getiriyor.

Yapılan köpek balığı çalışmasının başında görev alan Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden Aaron LeBeau, bu çalışmanın koronavirüsün insan vücuduna ulaşan milyarlarca hücreyi inceleyerek tespit edildiğini bildirdi. 

KÖPEK BALIĞI YÖNTEMİ SALGINLARLA MÜCADELE ETMEK İÇİN KULLANILACAK

Yapılan araştırmanın detayında yeni bulunan VNAR’ların hali hazırda mücadele ettiğimiz koronavirüs için önleyici olarak kullanılmayacağını ancak ekibin gelecekteki salgınlarla mücadele etmek için köpek balığı proteinlerini hazırladığını belirtti. 

2020 yılının Mart ayında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı nedeniyle pandemi olarak ilan etmişti. O zamandan bu yana virüs dünyanın her yerine ulaştı. Birçok önlem alınmış olsa da koronavirüs hala yaygın bir hastalık ve yeni varyantları ortaya çıktığı durdurulması daha zor bir hale geliyor. 

OMİCRON ÜÇ GÜNDE BİR VAKALARI İKİYE KATLAYACAK

Yeni bir varyant türü olarak ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan Omicron varyantı hakkında açıklamalarda bulunan ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün Direktörü Dr. Anthony Fauci, , Omicron varyantının 'olağanüstü' yayılma yeteneğinin her üç günde bir vakaları ikiye katlayacağını duyurdu. ABD'de teyit edilen Omicron vakaları, Çarşamba günü 241'den Perşembe günü 319'a bir gecede üçte bir oranında arttığını ifade etti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal