ABD’li bankadan Türk Lirası sözleri: 2024’te pozitife dönmesi muhtemel

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türk Lirası’nın reel kazanç sinyalleri verdiğini, Merkez Bankası net rezervlerinin ise bu yıl pozitife dönmesinin beklendiğini duyurdu.

06.01.2024-11:29 - (Son Güncelleme: 06.01.2024-17:22) ABD’li bankadan Türk Lirası sözleri: 2024’te pozitife dönmesi muhtemel

Goldman Sachs’ın ‘’2024 için 10 CEEMEA sorusu’’ adlı raporunda Türkiye’nin ekonomideki son durumu hakkında dikkat çeken tahminler yer aldı. 

Eylül’den bu yana uygulanan finansal sıkılaşmanın ekonomide pozitif bir etki yarattığının belirtildiği raporda, reel faizlerin tekrar pozitif bölgeye dönmesiyle yabancı döviz girişlerinin artış eğilimine girdiği kaydedildi.

Dış dengeler iyileşiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başına geçen yeni yönetimin attığı adımların dışında Merkez Bankası’nın bir miktar da olsa reel değer kazanması konusunda sinyaller verdiğine dikkat çeken raporda, artan döviz girişlerinin ve azalan cari açığın 2024’te TL’deki değer kaybı oranını azaltacağını söyledi. 

Goldman Sachs

Talebin yeniden dengelenmesinin Türkiye'nin dış dengelerini de iyileştirdiği kaydedilen raporda, 2023'te yüzde 4,1 olan cari açığın GSYH'ye oranının 2024'te yüzde 1,8'e gerileyeceği öngörüsünde bulunuldu.

Raporda, TCMB'nin TL'nin nominal anlamda güçlenmesine izin vermek yerine bilançosunu yeniden yapılandırmaya odaklanmasının daha muhtemel olduğu belirtilerek, "TCMB'nin ikili ve banka swaplarının her iki ayağını da kapsayan net rezervlerinin şu anda negatif olan 49 milyar dolardan 2024'te pozitife dönmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz." denildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal