ABD’den Türkiye’ye jet onay: Kongre’ye resmi bildirimde bulunuldu

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması sonrasında Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Kongre’ye resmi başvuruda bulunulduğu belirtildi.

28.01.2024-09:10 - (Son Güncelleme: 28.01.2024-09:10)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile uzun süredir devam eden 40 F-16 savaş uçağı satışı ve mevcuttaki F-16 uçaklarının modernizasyonu konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulunduklarını bildirdi. Kongre’nin konuyu değerlendirmek için 15 günü var.

Ekipman da dahil olacak

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 modernizasyon kitinin satışını onayladığı belirtildi. Açıklamada, Türkiye'nin bu satın alma işlemiyle NATO'nun güvenliği ve istikrarına önemli bir katkı sağlayacağı vurgulanarak, Ankara'ya yeni F-16 savaş uçaklarının yanı sıra modernizasyon kitleri ve ilgili ekipmanların temin edileceği ifade edildi. Satışın tamamlanabilmesi için ABD Kongresi'nden herhangi bir itiraz gelmemesi gerektiği belirtildi.

ABD Türkiye F-16

Senato onay için söz verdi

Yabancı ülkelere silah satışlarını denetleyen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin, Türkiye'ye yönelik F-16 satışına onay vereceğini açıkladı. Aynı şekilde, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul, İsveç'in NATO üyeliğinin Ankara tarafından onaylanmasını memnuniyetle karşıladığını ve şu anda Türkiye'ye F-16 satışına onay vereceklerini bildirdi.

Kanada silah ambargosunu kaldırıyor

Kanada, 2021'den beri Türkiye'ye yönelik uyguladığı ambargoları sonlandırdı. İki ülke, dron parçalarının kullanım alanlarının net olarak belirlenmesi şartıyla ihracatın yeniden başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Bu kararın yürürlüğe girmesi, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasıyla gerçekleşecek. Kanada, 2021'de, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda Türkiye'de üretilen İHA'ları kullanması üzerine ihracat iznini askıya almıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal