ABD’den korkunç tahmin: Nükleer savaş olursa 5 milyar insan hayatını kaybedecek

ABD’deki bilim insanları, ABD ile Rusya arasındaki olası bir nükleer savaşın vereceği hasarı araştırdı. Rutgers Üniversitesi’ndeki araştırmacıları nükleer savaş olması durumunda 5 milyar insanın öleceği tahmininde bulundu.

16.08.2022-18:04 - (Son Güncelleme: 17.08.2022-17:06) ABD’den korkunç tahmin: Nükleer savaş olursa 5 milyar insan hayatını kaybedecek

Rutgesrs Üniversitesi’ndeki bazı bilim insanları dünyada bir nükleer savaş çıkması durumunda ortaya çıkabilecek bütün senaryoların olduğu bir araştırma yaptı. Nature Food isimli bilimsel dergide yayınlanan araştırmada nükleer savaşın sebep olacağı duman, kalıntı ve isin Güneş’in ışıklarını engelleyebileceği ve milyarlarca insanı öldürebileceği gibi oldukça korkutucu sonuçlar ortaya çıktı. 

ABD’den korkunç tahmin

Yaşanacak nükleer savaşın dünya nüfusunun yarısından fazlasını yok edebileceği kaydedilirken, daha düşük çapta yaşanacak olan bir nükleer savaşın ise küresel anlamda geri dönüşsüz bir gıda krizine yol açabileceği belirtildi. 

ABD nükleer

Ara sıra gerilimli olan Hindistan Pakistan hattında oluşabilecek bir savaşın 5 yıl içinde gıda üretimini yüzde 7 azaltacağı kaydedildi. Öte yandan ABD ile Rusya arasındaki bir savaşta da üretimin 3 ile 4 yıl arasında yüzde 90 oranında düşeceği belirtildi.

Araştırmada özel bir modelleme yönetimi kullandıklarını belirten Rutgers Çevre Bilimi Enstitüsü’nden profesör Alan Robock, “Bu veri bize tek bir şey söylüyor. Herhangi bir nükleer savaşı mutlaka engellemeliyiz” diye konuştu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal