ABD’den İran’a uyarı: Gereğini yapmaktan çekinmeyiz

Suudi Arabistan’ı tehdit eden İran’a, ABD’den sert uyarı. ABD Dışişleri Bakanlığı, herhangi bir durumda gereğini yapmaktan çekinmeyeceklerini belirtti.

02.11.2022-13:00 - (Son Güncelleme: 02.11.2022-13:07) ABD’den İran’a uyarı: Gereğini yapmaktan çekinmeyiz

İran,  Suudi Arabistan’ı tehdit etmeye devam ediyor. Bir süredir gündemi meşgul eden tehditler sonrasında ABD’den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Rusya'ya olası füze sevkiyatını önlemek için askeri seçeneklerin de masada olduğunu belirterek, gerektiği takdirde cevap vermekten çekinmeyeceklerini ifade etti.

ABD’den İran’a rest

İHA’da yer alan habere göre; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD'nin İran'ın Suudi Arabistan'a yönelik tehditlerinden endişe duyduğunu ve gerek duyulursa yanıt vermekten çekinmeyeceklerini belirtti. Wall Street Journal gazetesinde çıkan haberlerden sonra Beyaz Saray’dan da bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, ABD'nin Suudi Arabistan'a yönelik tehditlerinden endişe duyduğunu ve gereken cevabı vermeye hazır oldukları belirtilerek, "Tehdit tablosundan endişe duyuyoruz ve Suudi Arabistan ile askeri ve istihbarat kanalları aracılığıyla sürekli temas halindeyiz. Bölgedeki çıkarlarımızı ve ortaklarımızı savunmak için harekete geçmekten çekinmeyeceğiz" ifadelerine yer verildi. 

ABD'den İran açıklaması

Tüm seçenekler masada

İran’ın İHA’nın yanı sıra Rusya’ya füze de vereceği iddiaları, gözleri ABD’den gelecek karşı hamleye çevirdi. Beyaz Saray’da yapılan basın toplantısında gündeme dair konuşan Dişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Elbette ki karşı koyabilir ve niyetimiz bu yönde. Her türlü aracı kullanacağız." dedi. ABD’nin İran’ın faaliyetlerine karşı çeşitli önlemler alındığına dikkat çeken Price, "İran'ın tehdit ağına karşı yaptırımları kullandık. İran'ın Yemen'de desteklediği gruplara gönderdiği silahlara müdahalesi dahil ABD ordusunun müdahalelerini kullandık. Burada konuşabildiğim ve konuşamadığım çok sayıda araç ve yetkiyi kullandık. Bu konuda (İran'ın Rusya'ya füze sevkiyatı) niyetimiz ve buna karşı koymak için her aracı kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Pentagon'da da açıklama geldi

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, konuya dair yaptığı açıklamada "ABD ordusunun İran'ın silah sevkiyatına herhangi bir şekilde müdahale edeceğine dair duyurabileceğim bir şey yok." İfadelerini kullandı. İran'ın Rusya'ya balistik füze sağlama olasılığının kaygı verici olduğunu dile getiren ABD'li general, "Savunma Bakanlığı açısından şu anda odağımız Ukraynalıların savaş alanında ihtiyaç duyduğu güvenlik yardımını sağlamaya çalışmaktır. Ancak bu konu da (İran'ın Rusya'ya füze sevkiyatı) takip edeceğimiz bir konudur” dedi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal