ABD’den Google’a tazminat şoku: 5 milyar dolar ceza ödeyecek

Teknoloji devi Google, ‘anonim’ mod üzerinden yapılan aramaları kaydında tuttuğu için 5 milyar doların üzerinde bir tazminat ödemeye mahkum edildi. Şirket ayrıca gizli arama verilerini de sileceğini taahhüt etti.

02.04.2024-09:46 - (Son Güncelleme: 02.04.2024-16:35)

Google’a mahkemeden yüklü bir tazminat cezası geldi. California Kuzey Bölge Mahkemesi tarafından yayımlanan belgelere göre, Google çevrimiçi gezinti yapan ve anonim modunu kullanan kullanıcıların bilgilerini izinsiz olarak kullandığı gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödeyecek. Şirket ayrıca gizli arama verilerini de sileceği konusunda 50 davacıyı temsil eden 3 avukat ile anlaşma sağladı.

Google’a tazminat şoku

Haber7’nin yer verdiği habere göre; Google, milyonlarca kullanıcının internetteki tarama geçmişini silmeyi taahhüt ediyor. Belgede, "Bu anlaşma, teknoloji devlerinin kullanıcı verilerini toplama ve kullanma şekillerinde şeffaf olmalarını ve toplanan verilerin nasıl silineceği ve düzeltilmesi gerektiği konusunda doğru bilgi verilmesini sağlamaktadır" denildi. Ayrıca, "Bu anlaşma, dünyanın en büyük veri toplayıcısının hesap verebilirliğini ve şeffaflığını artırarak, kullanıcıların internet gizliliğini koruma yolunda önemli bir adımdır" ifadelerine yer verildi.

ABD’den Google’a tazminat şoku: 5 milyar dolar ceza ödeyecek

Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan dava, Google'ın anonim tarama seçeneği kullanan kullanıcıların etkinliklerini nasıl izlediği konusunda yanıltıcı olduğu iddiasına dayanıyordu. ABD Adalet Bakanlığı, Google'a 2020 ve 2023 yıllarında tekelleşme suçlamalarıyla iki ayrı "antitröst" dava açmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal