ABD'den flaş adım: Türkiye'ye yeni silah satış paketine onay verdi

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Biden yönetiminin Kongre'den Türkiye'ye yönelik yeni silah satışı paketine onay vermesini talep ettiğini duyurdu.

11.05.2022-16:10 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-16:10) ABD'den flaş adım: Türkiye'ye yeni silah satış paketine onay verdi

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Biden yönetiminin Kongre'den Türkiye'ye yönelik yeni silah satışı paketine onay vermesini talep ettiğini duyurdu.

Söz konusu pakette; çok sayıda mühimmatın satışı yer alıyor. Habere göre Türkiye ABD'den; AIM-9 Sidewinder füzeleri, AIM-120 Amraam füzeleri, bazı radar sistemleri ve diğer askeri ekipmanlardan talep etti.

Söz konusu paketin 400 milyon dolar değerinde olduğu ifade edildi.

F-16'lardaki belirsizlik devam ediyor

Diğer taraftan, Türkiye'nin, F-16 Blok 70 savaş uçağı talebi de bulunuyor. Türkiye'nin F-16 Blok 70 talebi, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16'ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor.

WSJ'ye göre; eğer 400 milyon dolarlık silah alım paketi Kongre'de onaylanırsa, bu F-16 savaş uçaklarının satışına izin verilmesine de zemin hazırlayabilir.

F-16 paketinin ise; önümüzde 2-3 ay içerisinde Kongre'ye ulaşması bekleniyor.


ABD ve  Türkiye tarafından olumlu sinyaller gelmişti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar; dün yaptığı açıklamada, ABD ile yürütülen F-16 alım görüşmelerinin olumlu sonuçlanmasının mümkün olduğunu söylemişti.

Geçtimiz günlerde ise; Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına önayak olan bazı Kongre üyelerinin; Türkiye'ye F-16 satışının NATO ve ABD'nin güvenliğine hizmet edebileceğini ifade ettiği ve bu satışa onay verebilecekleri belirtilmişti.

Biden yönetimi Türkiye'ye F-16 satışına en başından beri sıcak bakıyor

Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına sıcak baktığı biliniyor. Daha önce yapılan açıklamalarda bu dikkatle vurgulanırken; satışa onay verilmesi konusunda Kongre'ye mektup dahi gönderilmişti.

En son ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Türkiye ve Hindistan gibi ülkelere askeri satış süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirmeleri gerektiğini belirterek Kongre'ye mesaj vermişti.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal