ABD'den F-35 Açıklaması! F-35 Uçakları Verilecek Mi?

Pentagon'dan F-35 uçaklarına dair kritik açıklama geldi. Yapılan açıklama sonrasında Türkiye'ye F-35'lerin teslim edilip edilmeyeceğine dair bir soruya da cevap verildi.

02.07.2018-22:03 - (Son Güncelleme: 02.07.2018-21:57) ABD'den F-35 Açıklaması! F-35 Uçakları Verilecek Mi?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Albay Rob Manning, Türk F-35 savaş uçağı pilotları ve bakım çalışanlarının kısa bir zamanda Arizona'da uçuş eğitimlerine başlayacağını ve Trump hükümetinin, Türkiye'nin F-35 programına katılımı hususunda henüz herhangi bir karara varmadığını ifade etti.

TRUMP'TAN TÜRKİYE KARARI

AA'nın aktardığı bilgilere göre haftalık basın brifinginde gündeme dair açıklamlarda bulunan Albay Manning, "Türkiye'nin iki F-35 uçağının Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'ne vardığını biliyoruz. Türk pilotları ve bakım personeli de Luke Hava Kuvvetleri Üssü'ne vardılar ve kısa bir süre içinde uçuş akademisine başlayacaklar’’ diye konuştu.

Mevcut anlaşmalar çerçevesinde uçağın bir süre ABD'de gözetimde kalacağını ifade eden Albay Manning, bu sürenin uçağı alacak ülkenin pilotlarının eğitimlerinin sonlanmasına bağlı olduğunu ve bunun ortalama 1-2 sene sürebileceğin altını çizdi.

ABD Kongresi'nde F-35 uçaklarının Türkiye'ye verilmesinin önlenmesine dair teşebbüslere de ilişkin konuşan Albay Manning, "ABD hükümeti, henüz Türkiye'nin F-35 Müşterek Taaruz Uçağı Programı'na katılımı konusunda bir karar vermedi. Türkiye yakın ve kilit bir NATO müttefiği ve 2002'den beri F-35 programının uluslararası katılımcısıdır’’ ifadelerini kullandı.

PİLOTLAR İKİ AY İÇİNDE UÇUŞLARA BAŞLAYACAK

Aynı basın açıklamasında konuşan Pentagon'daki Müşterek Programlar Masası Sözcüsü Yarbay Mike Andrews de Arizona'da eğitim gören Türk pilotların bir iki ay içinde uçuşlara başlayacağını açıkladı.

Bir politika değişikliği olması halinde Türkiye'nin mülkiyetini teslim aldığı iki F-35 uçağını alıp alamayacağına dair yöneltilen bir soruya Yarbay Andrews, "Bakanlık teklif edilen yasalara dair yorum yapmaz. Bir şeyler değişmediği takdirde onlar (pilot ve bakım personeli) akademi eğitimlerine devam edecekler" cevabını verdi.

Başka bir muhabirin aynı soruyu tekrar etmesi üzerine Andrews, mevzu bahis uçakların yasal bir değişiklik halinde Ankara’ya verilip verilmemesinin tamamen yapılacak politika değişikliğine bağlı olacağını ifade etti.

Konuya ilişkin Yarbay Adrews "Senato, (F-35'lerin Türkiye'ye verilmesinin) engellenmesi için oy kullandı. Kongre'nin bir oyu var. Başkanın da bir oy hakkı var. Dolayısıyla burada benden spekülasyon yapmamı istiyorsunuz. Bu yüzden size sadece şunu diyebilirim; şu aşamada programda uçuşlara devam edecekler’’ şeklinde konuştu.

MASLAHATGÜZARDAN AÇIKLAMA

ABD Maslahatgüzarı Philip Kosnett Münbiç sürecine dair, “YPG'nin Münbiç’te durumu anladığını düşünüyorum. Trump, Türkiye'ye yüksek profilli bir büyükelçi atamak istiyor” ifadelerini kullandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal