ABD’de hükümet kapanıyor: Milyonlarca kişi maaş alamayacak

ABD’de hükümet, Kongre’nin federal kurumlara fon sağlamak için Cumartesi gece yarısına kadar verdiği süreyi kaçırmaya hazırlandığı bir başka kapanmanın eşiğinde. İşte detaylar…

30.09.2023-09:53 - (Son Güncelleme: 30.09.2023-17:05)

Son on yılda yaşanan dördüncü kapanma, hava yolculuğundan milli parklara ve evlilik ruhsatlarına kadar her şeyi önemli ölçüde etkileyebilir.

Aksam.com.tr'nin BBC'den çevirdiği habere göre, çoğu hükümet çalışanı ücretsiz izne çıkarılacak ve önemli beslenme programları durdurulacak.

Bu karar, ABD Temsilciler Meclisi'ndeki aşırı sağcı isyanın ardından geldi.

Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'ni az bir çoğunlukla kontrol ederken, Demokratlar Senato'yu tek bir sandalye ile elinde tutuyor.

Bu da hükümeti açık tutacak harcama tasarılarının her iki meclisten de geçerek Başkan Joe Biden'ın masasına gidebilmesi için her iki partinin de onayını alması gerektiği anlamına geliyor.

ABD Hükümet Kapanıyor

ABD hükümetinin kapanması durumunda ne olur?

Ancak sağcı milletvekillerinden oluşan isyancı bir grup, Ukrayna'daki savaşın ABD tarafından daha fazla finanse edilmemesi çağrısı da dahil olmak üzere harcamalarda önemli kesintiler talep ederek kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ndeki müzakereleri durdurdu.

Eski Başkan Donald Trump'tan internet üzerinden sesli destek alan sertlik yanlıları, Meclis Başkanı Kevin McCarthy'nin çıkmazı aşmak için gereken yasaları Meclisten geçirme çabalarını boşa çıkardı.

Meclis Başkanı, bir harcama tedbirini onaylamak için ihtiyaç duyacağı oylar için görünürde Demokratlara başvurabilirken, bu muhtemelen isyancı hizip tarafından onu en önemli liderlik görevinden uzaklaştırma çabasını tetikleyecek bir hareket olacaktır.

Kapanma yaklaşırken Kevin McCarthy'nin işi tehlikede

McCarthy ayrıca Senato'da görüşülmekte olan kısa vadeli bir fon tasarısını da kabul etmeyi reddetti. Ukrayna için 6 milyar dolar (4.9 milyar sterlin) ve afet yardımı için 6 milyar dolar içeren tasarı, uzun bir kapanmayı önlemek için son bir çaba ve üst mecliste güçlü iki partili desteğe sahip görünüyor.

Cuma günü, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin, sertlik yanlılarının savunduğu katı sınır politikalarını içeren kısa vadeli finansman tedbiri, partinin 21 kadar üyesi tarafından reddedildi ve geçemedi.

Kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantıda McCarthy, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi tasarısını ya da Senato versiyonunu tercih etmeleri ya da kapanmadan sorumlu tutulma riskini göze almaları gerektiğini söyledi.

Ancak isyancı milletvekilleri, önceliklerinin ele alındığı uzun vadeli bir harcama tasarısından daha azına razı olmayacaklarını belirttiler.

Cuma günü Temsilciler Meclisi tasarısına karşı oy kullanan ılımlı Güney Carolina Kongre Üyesi Nancy Mace, X'e yazdığı mesajda "Ya kabul edersin ya da seni suçlarım anlayışı bize sökmez" dedi.

"Uzun vadede bu işin içindeyim ve bunu yapmak için DC'yi üstlenmekte bir sorun görmüyorum."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal