ABD, Türkiye'ye Yapması Gereken Silah Satışlarını Gizlice Donduruyor mu?

ABD Kongresinin son iki senedir Washington idaresinin Türkiye'ye yapması olağan silah satışlarını gizli gizli dondurduğu öne sürüldü.

13.08.2020-11:20 - (Son Güncelleme: 13.08.2020-11:16) ABD, Türkiye'ye Yapması Gereken Silah Satışlarını Gizlice Donduruyor mu?

Savunma haber sitesi Amerikan Defense News'ın Kongre kaynaklarına dayandırdığı haberine bakıldığında, Kongrenin her 2 kolundaki dış ilişkiler komiteleri 'Türkiye'ye silah satışlarının dondurulması' doğrultusunda hamle yaptı.

Haberde, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin başkanları ve kıdemli bir takım üyelerinin, neredeyse iki senedir Washington'ın Ankara'ya silah satışına engel olduğu iddia edildi.

Haberde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasını ana sebep gösteren komite mensuplarının, Donald Trump yönetiminin Ankara'ya yeni silah satmasına karşı çıktıkları kaydedildi. Aynı zamanda Türkiye tarafından S-400'lerin satın alınmasının ardından Trump'ın Ankara'ya CAATSA (Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) yaptırımlarını yürütmesini eleştiren Kongre mensuplarının böyle bir yolu seçtikleri öne sürüldü.

Bu çerçevede son iki senede hangi silah satış süreçlerinde aksaklık yaşandığının net olmadığı kaydedilen haberde, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu ile Türkiye'nin Pakistan'a sattığı helikopterlerin Amerikan menşeli motorlarının üretimiyle alakalı aşamaların bu durumdan negatif etkilenmiş olabileceği belirtildi.

Konu olan 'silah satışını dondurma' hamlesinde hangi Kongre mensuplarının yer aldığı resmi olarak açıklanmasa da Defense News'ın Kongre kaynaklarına bakıldığında Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Eliot Engel bu zaman diliminde aktif rol oynadı.

ABD kanunlarına bakıldığında Senato ve Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, ABD'nin yabancı bir ülkeye silah satışıyla ilgili fikir bildiriyor ve bir takım durumlarda satışları dondurma hakkından yararlanabiliyor.

Haziranda New York Times'daki bir haberde Trump hükumetinin, Kongrenin silah satışlarına karışma yetkisini kaldırmayı konuştuğu öne sürülmüştü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal