ABD Türkiye'ye F-16 satacak mı? F-16 olayında yeni gelişme! Temsilciler meclisi skandal karar aldı

ABD Temsilciler Meclisi'nden, Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayan yasa tasarısına onay çıktı. Demokrat Chris Pappas ile Cumhuriyetçi Frank Pallone'nin sunduğu tasarı 244'e 179 oy ile kabul edildi. Ancak, ABD Başkanı Joe biden'ın tasarıyı veto etme hakkı var. İşte detaylar...

15.07.2022-15:45 - (Son Güncelleme: 15.07.2022-18:08)

ABD Temsilciler Meclisi'nden, Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayan yasa tasarısına onay çıktı. Demokrat Chris Pappas ile Cumhuriyetçi Frank Pallone'nin sunduğu tasarı 244'e 179 oy ile kabul edildi. 

Yasa tasarısıyla Türkiye'ye yapılacak F-16 satışlarına, ABD Başkanının satışların ulusal çıkarlara uyduğuna dair onay vermesi ve Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceğine dair garanti vermesi şartıyla getiriliyor.

Biden, Türkiye'ye yapılacak F-16 satışını desteklemişti

Başkan Joe Biden, geçtiğimiz ayda düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında yaptığı basın toplantısında "F-16’ları Türkiye’ye satmamız gerekiyor. Bunun tersi çıkarımıza olmaz" sözleriyle Türkiye'ye F-16 satışını desteklemişti.

 f-16

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye mektup yolladı

Türkiye, 2021 Ekim'de ABD'den 40 tane Lockheed Martin yapımlı F-16 almak istediğini söylemişti. Mart ayındaysa ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'ne satışlarla ilgili mektup göndererek satışın ABD'nin çıkarlarına uyduğunu belirtmişti.

Mektupta,  "F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerine yer verilmiş, aynı zamanda Türkiye’nin Ukrayna’ya olan desteği ve savunma bağları, "bölgedeki kötü niyetli hareketler için önemli bir caydırıcı güç" olarak nitelendirilmişti.

Mektupta, "Biden yönetimi, Türkiye ile uygun ABD savunma ticaret bağlarının, ABD ulusal güvenliği, ekonomik ve ticari çıkarlarının yanı sıra, uzun vadeli NATO ittifakı birliği ve çıkarları için de gerekli olduğuna inanıyor" ifadelerine yer verilmişti.

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal