ABD Rusya hattında ipler gerildi: Rusların ABD ziyareti engellendi

Dünyanın iki süper gücü olarak kabul edilen ABD ile Rusya arasında ipler bir kez daha gerildi. Rus diplomatlarının Sovyet mezarlığını ziyaret etme girişimi ABD tarafından engellendi. ABD Rusya hattında sular ısındı.

11.12.2022-13:21 - (Son Güncelleme: 14.12.2022-14:57) ABD Rusya hattında ipler gerildi: Rusların ABD ziyareti engellendi

Rusya’nın ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Büyükelçiliği’nin çalışanları, Alaska’da yer alan Sovyetler Birliği askerlerinin bulunduğu mezarlığı ziyaret etme girişimi, ABD tarafından engellendi.

ABD Rusların ziyaretini engelledi

Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Personel Dairesi Başkanı Nadezhda Shumova, ABD'nin Alaska eyaletine diplomatik misyon görevlilerince bir çalışma ziyareti düzenlediklerini açıkladı. Ziyaret esnasında Sovyetler Birliği askerlerinin de bulunduğu bir mezarlığı ziyaret etmek isteyen misyon görevlilerinin ABD makamları tarafından engellendiğini söyleyen Shumova, "Maalesef ABD'li yetkililer, büyükelçilik personelinin Fort Richardson Ulusal Mezarlığı'nı ziyaret etmesini ve 1942-1945 yıllarında Alaska'da ölen Sovyetler Birliği pilotları ile denizcilerini anma taleplerini gerekçesiz olarak reddetti" ifadelerini kullandı.

Karar bu hafta açıklanabilir

ABD’li yetkililer basına yaptıkları açıklamada Washington’ın Ukrayna’ya Patriot füze savunma sistemi gönderilmesine dair kararda sona gelindiğini açıkladı. Kararın bu hafta açıklanabileceğini söyleyen yetkililer, kararın onaylanmasını beklendiğini belirtti.

Reuters’ın iki yetkiliye dayandırdığı haberde, Ukrayna’ya Patriot gönderme planının son aşamasında olduğunu ve kararın Perşembe günü açıklanabileceği bilgisi yer aldı. Müttefiklerin Ukrayna’ya 1 milyar Euro ek yardımı gönderme kararı da haberde hatırlatıldı. 

İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililer, ABD Savunma Bakanı Lıoyd Austin’in , hali hazırda başka bir ülkede olan bir Patriot bataryasının Ukrayna’ya gönderilmesiyle ilgili kararın yakın tarihte onaylayabileceğini açıkladı. Söz konusu haberde Beyaz Saray, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili detay vermekten kaçındığına yer verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price’nin gazetecilere yaptığı açıklamada "ABD olarak Ukraynalı ortaklarımıza kendilerini Rus saldırılarından korumaları için hava savunma sistemleri göndermeyi önceliklendirmekte çok netiz" ifadelerini kullanmıştı. 


Erol Kansız
kansiz@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal