ABD Rusya gerilimi Kuzey Kutbu’na taşındı: Rusya askeri varlığını arttırdı! ABD elçi atayarak karşılık verdi

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırılarına devam ederken, diğer yandan farklı bölgelerde askeri varlıklar göstermeye başladı. Kuzey Kutbu’nda askeri faaliyetlere başlayan Rusya’nın bu tutumuna karşılık olarak ABD geniş alanlar için geniş yetkilere sahip olacak bir büyükelçi atadığını duyurdu. İki dev ülke arasında ipler geriliyor.

28.08.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 28.08.2022-15:17) ABD Rusya gerilimi Kuzey Kutbu’na taşındı: Rusya askeri varlığını arttırdı! ABD elçi atayarak karşılık verdi

Ukrayna ile savaş halini sürdüren Rusya, diğer yandan dünyanın farklı bölgelerinde askeri varlık gösterme çalışmalarını sürdürüyor. Rus askerlerinin geçtiğimiz haftalarda Kuzey Kutbu’nda askeri varlık gösterdiği iddiası üzerine ABD hükümeti harekete geçerek Kuzey Kutbu’nda geniş alanlar için geniş yetkilere sahip olacak bir büyükelçi görevlendirdiğini duyurdu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bölge ziyaretinde yaşanması muhtemel tehlikelerin engellenmesi çağrısını yapmıştı.

ABD’ye en kısa yol

NATO, yaptığı son açıklamada Kuzey Kutbu'nun Rus füzeleri için Kuzey Amerika'ya 'en kısa yol' olduğunu söylemişti. Genel Sekreter ens Stoltenberg'in "Rus füzeleri veya bombardıman uçakları için Kuzey Amerika'ya giden en kısa yol Kuzey Kutbu üzerinden olacaktır" diye konuşmuştu. 

Bölgede iklim değişikliği sebebiyle deniz yollarının açılması ve doğal kaynakların ortaya çıkmaya başlaması iki ülkenin de iştahını kabartıyor gibi görünüyor. 

Rusya Kuzey Kutbu

Ruslar 13 üs kurdu

Rusya'nın bölgedeki askeri varlığı ve Kuzey Kutbu'nda bulunan doğal zenginliklerin küresel ısınma ile birlikte iyiden iyiye ortaya çıkması bu buz kaplı coğrafyayı büyük bir hedef haline getirdi. Tüm bu gelişmelerin ışığında ABD, Kuzey Kutbu'nda Putin'e adeta meydan okuyarak, Moskova'nın 13 üssünün bulunduğu ve Çin'in de ilgisini çeken bölgeyi denetlemek için büyükelçi atadığını açıkladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal