Savaş nedeniyle Türkiye’ye talep arttı: Avrupa ülkelerine soba ve ocak verilecek

Rusya Ukrayna savaşı ile başlayan enerji krizi Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye olan taleplerini arttırdı. Yerli kamp malzemeleri üreticisi Orcamp, Avrupa ülkelerine ocak ve soba verecek. Ayrıntılar haberimizde...

28.08.2022-09:50 - (Son Güncelleme: 28.08.2022-15:17) Savaş nedeniyle Türkiye’ye talep arttı: Avrupa ülkelerine soba ve ocak verilecek

Türkiye’de 100 milyon dolarlık tüketime sahip olan kamp malzemeleri sektöründe yerlileşme çabaları devam ediyor. Daha önce Eflatun Demirci ve Tuncay Şentürk adındaki iki girişimci sayesinde yurtdışında üretilen pek çok ürün yerlileştirilmiş ve yıllık 10 milyon dolarlık ithalat engellenmişti. Orcamp Başkanı Eflatun Demirci, Avrupa ülkelerinin yaşadığı enerji krizi ile Türkiye’ye olan taleplerini arttırdığını söyledi. Demirci, Ukrayna başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesine soba ve ocak ihracatı yapacaklarını kaydetti.

Dış ülkelere ihracat yapıyoruz

2017 senesinde KOSGEB’den kredi alarak kamp malzemeleri üretmeye başlayan Orcamp’ın Başkanı Eflatun Demirci, ‘’Bizim İstoç'ta yerleşik bir satış noktamız var. Mehmetçik Vakfı Kurtköy Güney Tesisleri'nde de butik bir mağaza açtık. Bu iki mağazamız ve online kanallarla bugün Türkiye'deki kamp malzemesi ihtiyacının yüzde 10'unu tek başımıza karşılar hale geldik. İç piyasanın ihtiyacını karşıladıktan sonra Almanya ve Suudi Arabistan'a da ihracat yapmaya başladık. Geçen yıl 11.5 milyon dolarlık ithalatın önüne geçtik. Bu yıl hedefimiz bu rakamı 13 milyon dolara çıkarmak." diye konuştu. 

Enerji krizi

Enerji krizi talebi arttırdı

Rusya Ukrayna savaşı sonrası yaşanan enerji krizinin pek çok Avrupa ülkesini etkilediğini söyleyen Demirci, ‘’Taşınması kolay, çevreci ve ulaşımı kolay olan tüple çalışan sobalara bu dönemde talep arttı. Polonya'dan yazın ortasında tüple çalışan bir soba modeli siparişi aldık. Almanya'ya da mantar soba satışı yapıyoruz. Avrupa'ya ihracatımız geçen yıl 3 milyon dolara ulaştı." diye konuştu.

Askerler yemeklerini ısıtabilecek

Yerli imkanlarla  portatif ocak, tencere seti, termos, gaz kartuşu, kamp kıyafetleri gibi ürünler ürettiklerini vurgulayan Demirci, "Rusya-Ukrayna savaşından sonra Ukraynalılar bizden dağdaki askerlerinin yemeğini ısıtmak için mikro ocak sipariş etmeye başladı" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal