ABD-İran Kardeşliği Resmileşiyor

İran Şah’ı Rıza Pehlevi’nin Nükleer enerji çalışmalarından dolayı, Humeyni’ye darbe yaptırıp deviren ABD, 42 yıldır İran'la gizli yürüttüğü ortaklığı resmileştiriyor.

15.06.2021-12:59 - (Son Güncelleme: 15.06.2021-12:59) ABD-İran Kardeşliği Resmileşiyor

İran'ının nükleer çalışmaları ile ilgili ABD’yle yaptığı görüşmeler kilitlenince iki ülkenin İslam dünyasına ve İslam’a karşı ortaklığının açık hale getirilmesi sonucuna varıldı. 

Bu çerçevede bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Said Hatipzade, ABD ile anlaştıklarını açıkladı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da iki ülke arasında yıllardır yapılan görüşmelerde bu sürtüşmenin uzatılması için çabalar sarf ediliyordu. Ancak CIA destekli molla diktatörlüğünün ülkedeki yolsuzluk ve baskılarından dolayı İranlılar soluğu yurt dışında alarak ülkelerini işgal geden yönetimin kirli ilişkilerini bir bir ortaya çıkarmayı başardılar. ABD ve İran bloğu bu kirli ilişkileri artık saklayamaz hale gelmelerinden sonra yeni bir yol haritası çizdiler.

Her iki tarafında son Viyana buluşmasında mutabakata vardıkları kamuoyu ile paylaşıldı. 

İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Said Hatipzade,  yaptığı açıklamada Viyana’da devam eden nükleer görüşmelerde taslak anlaşmaya varıldığını söyledi. Vahapzade, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda ABD ile mutabakata vardıklarını da sözlerine ekledi.

Diğer yandan ABD ile CIA’nun kurduğu kukla molla rejiminin siyasi ilişkilerini 43 yıldır olduğu gibi perde gerisinde mi yoksa açıkça mı sürdürülmesi konusunda henüz Amerikan hükümetinin karar vermediği öğrenildi. İranlı mollaların ABD ile ilişkilerini resmileştirme arzusunda oldukları öğrenilirken, Amerikan tarafının buna soğuk baktığı belirtiliyor. 

2015 yılında Türkiye ve Brezilya hükümetlerinin büyük çabaları sonucu ABD ve İran anlaşmak zorunda kalmışlardı. Ancak Brezilya’da başarılı bir darbe gerçekleştiren ABD aynı yöntemi Türkiye’de denemiş ve başarılı olamamıştı. 15 Temmuz 2017’de ABD ve uzantıları Türkiye’de kesin bir şekilde yenilmişlerdi. Bu yenilginin ardından ABD, İran ile yaptığı nükleer anlaşmadan çekildiğini belirtmiş ve 40 yıllık oyunlarını sürdürmüşlerdi. 

İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Said Hatipzade Viyana’da anlaşmaya vardıklarını açıklamasından petrol piyasaların da ciddi yönde bir hareketlilik gözlemlendi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1 artışla 73.43 dolardan işlem görerek yıllık kar oranını yüzde 42 yapmayı başardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal