Kırgızistan ve Tayvan sınırı arasındaki gerilimi fırsata çevirmek isten Çin’in, Çin'in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'ı işgal etmesine karşı çıktıklarını belirten ABD, olası bir işgal durumunda ülkedeki yatırımlarını çekeceklerini belirtti.
ABD basınında yer alan haberlere göre; Tayvan’ı işgal etmek isteyen Çin’e ABD’den sert uyarı. Bank of America Üst Yöneticisi Brian Moynihan, JPMorgan Chase Üst Yöneticisi Jamie Dimon ve Citigroup Üst Yöneticisi Jane Fraser, ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nin düzenlediği oturuma katıldı. Burada gündeme dair durumlar değerlendirildi. Bir gazetecinin sorduğu ‘Tayvan'a saldırıda bulunması halinde Çin'deki yatırımları çekecek misiniz?’ sorusuna verilen cevap dikkat çekti.
Soruyu yanıtlayan Bank of America Üst Yöneticisi Moynihan, "Hükümetin yönlendirmesine uyacağız ki bu on yıllardır Çin ile çalışma yönünde. Ancak pozisyonlarını değiştirirlerse biz de derhal değiştiririz, tıpkı Rusya'da yaptığımız gibi." dedi. Dimon ve Fraser da açıklamalarında Moynihan benzer görüşleri dile getirdi. JPMorgan Chase Üst Yöneticisi Dimon, "Asker selamımızı verir, Amerikan hükümeti, yani sizler, ne diyorsanız onu yaparız." ifadesini kullandı. Çin’de yaşanan insan hakları ihlalini kınadıklarını ifade eden Dimon, "Tayvan ile ilgili özel olarak yorum yapmayacağım, bu yorumları yapmak Amerikan hükümetinin işi” dedi.