ABD enflasyon rakamları açıkladı: Oranlar beklentilerin altında kaldı

Ekonomi dünyasının heyecanla beklediği ABD enflasyon rakamları an itibariyle belli oldu. Buna göre Ekim ayı enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 7,7 olarak beklentilerin altında geldi. İşte detaylar...

10.11.2022-17:08 - (Son Güncelleme: 10.11.2022-17:08) ABD enflasyon rakamları açıkladı:  Oranlar beklentilerin altında kaldı

Dünya piyasalarının merakla beklediği ABD enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre,  ABD'de TÜFE ekim ayında aylık bazda yüzde 7,7 ile beklentilerin altında artış kaydetti. Çekirdek TÜFE yüzde 0,5'lik beklentiye karşın yüzde 0,3 arttı.

Oranlar beklentilerin altında kaldı

ABD’de enflasyonun ekimde aylık yüzde 0,4 olması, yıllık enflasyonun ise yüzde 8,2'den yüzde 8'e inmesi öngörülüyordu. Verinin ardından dolar endeksi sert düşüşle 109,61 seviyesine geriledi.

ABD Enflasyon Verisi

ABD enflasyon rakamları önemi nedir?

Enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomiyi soğutmak için uyguladığı agresif sıkılaşma adımları için önem taşıyor. Enflasyonun hızında yavaşlama olması durumunda faiz artışlarının hızında da yavaşlama öngörülüyor. Enflasyonda katılık sürerse yüksek faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor.

Halihazırda para piyasalarında Fed'in aralık ayı politika faizi artırım büyüklüğüne ilişkin beklentiler 50 baz puan için yüzde 54 ve 75 baz puan için yüzde 46 düzeyinde bulunuyor.

FED’in yüksek faiz artırımları da altın, petrol gibi alanlara doğrudan etki ediyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal