ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ruslar Bir Kere Evinize Girdi Mi, Uzaklaştırmanız Zordur'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Dışişleri Bakanlığı Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Blinken, Kazakistan’ın ülkedeki protestoları kontrol altına alma gücü varken Rusya’yı çağırmalarını anlayamadıklarını ifade etti.

08.01.2022-09:55 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-09:55) ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ruslar Bir Kere Evinize Girdi Mi, Uzaklaştırmanız Zordur'

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınağına verilecek yanıtın görüşülmesi üzerine NATO Dışişleri Bakanlığı Toplantısı düzenlendi. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Blinken, Kazakistan makamlarının ülkesinde çıkan protestoları kontrol altına alma gücüne sahipken Rusya’yı çağırmalarını anlayamadıklarını söyledi. 

ABD'NİN KAZAKİSTAN'A DESTEĞİ TAM

NATO Dışişleri Bakanlığı Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Başkanı Antony Blinken, Kazakistan ile ilgili soruya karşılık ABD hükümetinin Kazakistan’ın anayasal kurumlarına tam destek verdiğini yineledi. Bununla birlikte de destek verdiği ülkedeki protestolar sonrası başlatılan Olağanüstü Hal durumundan endişe ettiklerini ifade etti. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO Dışişleri Bakanlığı Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Blinken, Kazakistan’ın ülkedeki protestoları kontrol altına alma gücü varken Rusya’yı çağırmalarını anlayamadıklarını ifade etti. 


Blinken, protestoların barışçıl olanlarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtirken, ABD’nin Kazakistan’daki protestocuların ortaya koyduğu şiddeti de kınadığını dile getirdi. 

KAZAKİSTAN NEDEN DIŞ YARDIM ÇAĞIRDI ANLAMADIK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’e KGÖA üyelerinin Kazakistan'a barış gücü göndermesine ilişkin şu ifadeleri kullandı; ‘(Kazakistan'ın KGÖA'dan asker talebi) Bu talebin içeriği hakkında sorularımız var. Neden ortaya çıktı? Bunun hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışıyoruz. Kazak makamları ve hükümetinin, kanun ve düzeni korurken protestocuların haklarına saygı duyacak şekilde bu protestolarla başa çıkma kapasitesine kesinlikle sahip olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden neden herhangi bir dış yardıma ihtiyaç duydukları belli değil. Bu yüzden bu konuda daha fazla şey öğrenmeye çalışıyoruz. Elbette barışı koruma güçlerini ve kolluk kuvvetlerini barışçıl bir çözümü desteklemek için uluslararası insan hakları standartlarına uymaya çağırıyoruz. Ve yine, hükümetin kendisinin, temelinde de ekonomik ve politik olan sorunları hızla çözebileceğini umuyoruz, bu protestoların konusu da bu.’


RUSLAR BİR KEZ GİRDİ Mİ, ONLARI EVİNİZDEN UZAKLAŞTIRMAK ZORDUR

Blinken, Rusya hükümetinin Kazakistan iç olaylarındaki karışıklık ardından barış gücü göndermesi konusunda değerlendirmeleri aktardı. ABD Dışişleri Başkanı Blinken, ‘Bence yakın tarihten alınabilecek bir ders şu ki Ruslar bir kez evinize girdi mi, onları evinizden uzaklaştırmanız çok zordur.’ ifadelerini kullandı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal