ABD Çin'e Yaptırım Kararı Aldı: Çin'den Tepki

Çin yönetimi, Uygur Türkleri ve diğer Müslümanlara yönelik tutumunda ‘baskı ve şiddetten sorumlu’ Çinli yetkilere karşı yaptırım kararı alan ABD’ye tepki gösterdi.

10.07.2020-15:02 - (Son Güncelleme: 10.07.2020-15:00) ABD Çin'e Yaptırım Kararı Aldı: Çin'den Tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ülkenin başkenti Pekin'de gerçekleştirdiği olağan basın toplantısında, ABD'nin Çin'in Sincan Uygur Özerk bölgesinde yaptığı hak ihlalleri sebebiyle 4 Çinli yetkiliye yaptırım kararıyla ilgili konuştu.

ABD’nin yaptırım kararıyla ülkesinin iç işlerine ciddi biçimde karıştığını, uluslararası hukukun temel normlarını deldiğini ve iki ülke arasındaki ilişkilere zarar verdiğini söyleyen Cao, ‘Çin, buna kararlılıkla karşı çıkıyor ve güçlü şekilde kınıyor’ dedi.

ABD’nin müdahale etme hususunda hakkı ve yetkisi olmadığını kaydeden Sözcü, ‘ABD’yi bir an önce ilgili yanlış kararı geri çekmeye, Çin’in iç işlerine müdahaleyi, çıkarlarına zarar veren açıklama ve eylemleri durdurmaya çağırıyoruz’ diye konuştu.

‘ÇİN KARŞI HAMLEDE BULUNACAK’

Sözcü, ‘ABD, tutumunda ısrarcı olursa Çin karşı hamlede bulunacak, Sincan konusunda kötü şekilde rol alan ABD'li kurum ve yetkililere yönelik mütekabil adımlar atacak’

POMPEO AÇIKLAMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, dünkü açıklamasında, ‘ABD, Çin'in uyguladığı Uygur Türklerine ve etnik Kazaklara yönelik zorla çalıştırma, keyfi tutuklama, cebren nüfus kontrolü ve bölgede Müslümanlığı ve kültürünü silmek girişiminin de dahil olduğu baskı politikalarına sessiz kalmayacak’ demişti.

Pompeo ayrıca, Sincan’da yaşanan insan hakları ihlallerinde parmağı olan Sincan Parti Sekreteri Çın Çüenguo, Sincan Siyasi ve Hukuk Komitesi Parti Sekreteri Cu Haylün, Sincan Kamu Güvenlik Bürosunun şimdiki Parti Sekreteri Vang Mingşan ve ailelerine ABD'ye giriş yasağı getirildiğini dile getirilmişti.

AP ajansı tarafından temmuz ayının başlarında yapılan haberde Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı özerk bölgede, hükümetin, son zamanlarda bölgedeki Uygur ve Kazak kadınları doğum kontrolü için zorladığı, çok çocuğu olanlara para cezası verdiği ve kamplara yollamakla tehdit ettiği iddia edildi.

Çin hükümetinin, yüz binlerce kadını sistematik bir şekilde rahimlerine spiral takmaya, kürtaja ve kısırlaştırmaya zorladığı, spiral takmanın ülkede azalmasına rağmen Sincan’da ciddi biçimde arttığı ifade edilmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal