ABD Başkanı Joe Biden: ABD Tekrar Masada

ABD Başkanı Joe Biden, G7 Zirvesi sonrası, "Biz aslında Çin ile değil otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz." dedi.

13.06.2021-20:13 - (Son Güncelleme: 13.06.2021-20:13) ABD Başkanı Joe Biden: ABD Tekrar Masada

Joe Biden, çıktığı yurt dışı seyahatinde İngiltere'de katıldığı G7 Zirvesi'nin tamamladıktan sonra gerçekleştirdiği basın toplantısında "ABD tekrar masada" çağrısında bulundu.

"G-7'deki muhataplarımın her birine ABD'nin üzerine düşeni yapacağı mesajını ilettim. Amerika masaya geri döndü." diyen Biden, zirve için olağanüstü, iş birlikçi ve üretken'' şeklinde değerlendirdi.

Kovid-19 salgınına son vermek ve "adil ve kapsayıcı" küresel ekonomik iyileşmenin ABD ve müttefiklerinin en önemli önceliği olduğunu söyleyen Biden, "G7'nin ihtiyaç duyan ülkelere 1 milyar doz aşı tedarikinde bulunacağını, 2023'e doğruysa ilave bir milyar doz daha sağlama ihtimali var" dedi.

Biden salgının sonlanmasının ise 2023 yılına kadar devam edeceğini ifade etti. Brüksel'de katılım sağlayacağı NATO zirvesine hakkında ise selefi Donald Trump'ın karşı "NATO'nun ABD'nin güvenliği için hayati derece önemli olduğu" değerlendirmesini yaptı.

16 Haziran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cenevre'de yapacağı toplantı hakkında da dikkar çeken Biden, Putin'in "Rusya-ABD ilişkilerinin en düşük seviyede" düşüncesine katıldığını söyledi.

''OTOKRATLAR MUAZZAZ BİR GÜCE SAHİP VE HALKA HESAP VERMEK ZORUNDA DEĞİLLER''

Biden, Putin ile görüşmesinin ABD ve Rusya'nın iklim değişikliği gibi beraber çalışabilecekleri alanlar oluşturulmasını talep ettiğini kaydeden Biden, zirvede Rusya ile uzlaşamadıklarını net bir biçimde ortaya koyacağını aktardı.

"Bir kişinin davranışını değiştirebileceğinizin garantisi yok. Otokratlar muazzam bir güce sahip ve halka hesap vermek zorunda değiller." ifadelerini kullanan Biden, Putin'in neden değişmeyeceğine inandığın sorulmasına karşılık olarak gülümsedi ve, "O, Vladamir Putin" cevabını verdi.

Biden, Rusya'nın uluslararası kurallara karşı faaliyetler yaptığını ve bunun yanı sıra "çiğnemekte zorlandıkları" bazı gerçek problemler de olduğunu da ekledi.

''BİZ ASLINDA ÇİN'LE DEĞİL, OTOKRAT HÜKÜMETLERLE YARIŞ İÇİNDEYİZ''

Çin ile alakalı değerlendirme yapan Biden, "Biz aslında Çin ile değil, otokratlarla, dünyadaki otokrat hükümetlerle, hızla değişen 21. yüzyılda demokrasilerin onlarla rekabet edip edemeyeceği yarışı içindeyiz." dedi.

Çin ile çatışma istemediklerini yineleyen Biden, "İş birliği yapabileceğimiz alanlarda yapacağız, anlaşamadığımız yerlerde ise bunu açıkça söyleyeceğim ve tutarsız eylemlere karşılık vereceğiz." İfadesine yer verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal