AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell'den Türkiye açıklaması! 'Bu ölüm kalım meselesi'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu hafta Türkiye'de yapılacak görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Odessa ve diğer limanlar üzerindeki blokajın kaldırılması için bir anlaşmaya varılacağını umduklarını belirten Borrell, "On binlerce insanın hayatı bu anlaşmaya bağlı. Bu diplomatik bir oyun değil, bu pek çok insan için ölüm kalım meselesi." şeklinde konuştu.

18.07.2022-13:58 - (Son Güncelleme: 18.07.2022-17:00)

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bu hafta Odessa ve diğer limanlar üzerindeki blokajın kaldırılması için bir anlaşmaya varılacağını umuyorum." açıklamasında bulundu.

Anadolu ajansının haberi doğrultusunda, Borrell yaz tatilinden önceki son AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın da sabah oturumuna katılım göstererek özellikle tahıl ambargosuna ilişkin bilgi vereceğini vurgulayan Borrell, bu hafta Türkiye'de yapılacak görüşmelerle dair bir soruya ise, "Bu hafta Odessa ve diğer limanlar üzerindeki blokajın kaldırılması için bir anlaşmaya varılmasının mümkün olacağını umuyorum. On binlerce insanın hayatı bu anlaşmaya bağlı. Bu diplomatik bir oyun değil, bu pek çok insan için ölüm kalım meselesi." şeklinde yanıtladı.

Yaptırımlar

Borrell, AB'nin Rusya'ya karşı mevcut yaptırımlarının güçlendirilmesi hususunu ele alacaklarını belirtti.

Komisyonun yeni önerilerde bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin Rusya altınına ambargo olduğunu vurgulayan Borrell, yaptırımların etkili olup olmadığıyla ilgili büyük bir tartışmanın sürdüğünü, yaptırımların Rusya'dan daha çok zarar verdiğini düşünenlerin olduğunu, hatta bazı AB liderlerinin yaptırımları hata olarak gördüğünü kaydetti.

"Yaptırımların hata olduğunu düşünmüyorum. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yaptık." şeklinde konuşan Borrell, petrol fiyatlarının yaptırımlar nedeniyle arttığını iddia edenlerin, grafiklere bakarak bunun böyle olmadığını görmesi gerektiğini vurguladı. 

Borrell, bakanların Ukrayna'ya yeni askeri yaptırımları onaylayacağından emin olduğunu vurguladı.

Enerji arzı

"Rusya'nın gazı bize karşı silah olarak kullanabileceğini biliyoruz." şeklinde konşan Borrell, Komisyonun 20 Temmuz'da gaz arzı için seçenekleri görüşeceğini dile getirdi.

Borrell, "İkisi farklı şeyler. Biz, Ukrayna'yı desteklemek ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulamaktan vazgeçmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal