A Kan Grubuna Sahip Olanlar Covid-19’u Daha Ağır Geçiriyor!

Kan grubu A olan kişiler, 0 olan kişilere göre Coronavirüsü daha ağır geçiriyor. Avrupa’da, Coronavirüs seyrinin kan grubu ile ilişkisi üzerine araştırma yapan bilim insanları konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

18.06.2020-15:43 - (Son Güncelleme: 18.06.2020-15:40) A Kan Grubuna Sahip Olanlar Covid-19’u Daha Ağır Geçiriyor!

İngiltere’de bir dergide yayımlanan araştırmada İtalya, İspanya, Danimarka ve diğer ülkelerden bilim insanları, yaklaşık 2 bini ağır olmak üzere binlerce Coronavirüs hastası ve sağlıklı kişiler üzerinde genetik bir inceleme yürüttü.

“A OLANLAR 0'A GÖRE DAHA FAZLA ETKİLENİYOR”

Avrupa'daki binlerce Covid-19 hastasının genlerini karşılaştıran bilim insanları, kan grubu A olan kişilerin, 0 olanlar ile karşılaştırıldığında hastalığı daha ağır geçirme olasılığının olduğunu tespit etti.

Bilim insanlarının, 6 gendeki varyasyonları Covid-19'un olası ağır seyriyle ilişkili olduğu bu muhtemel risk ile kan grupları arasında da bağlantı olduğu belirtildi.

“KAN GRUBU 0 OLANLAR, BAZI PROTEİNLERİ YABANCI OLARAK ALGILARLAR”

Wisconsin Tıp Fakültesinden Doktor Parameswar Hari, kan grubu 0 olanların, belirli proteinlerin yabancı olarak algılanmasında daha iyi olduğunu, bunun virüsün yüzeyindeki proteinler için de geçerli olabileceğini belirtti.

Hari, Coronavirüsün genetik kuzeninin neden olduğunu SARS salgınında da kan grubu 0 olan kişilerin hastalığı ağır geçirme olasılığının düşük olduğunun gözlendiğini hatırlattı.

Johns Hopkins Üniversitesi Genetik Tıp Enstitüsü Yöneticisi doktor David Valle de kan grubunun kolera, E.koli bakterisinin yol açtığı tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, ülser ve mide kanserine sebebiyet veren helikobakter pilori gibi diğer enfeksiyon hastalıkları ve bakterilere daha duyarlı olmasıyla bağlantısı olduğunu aktardı.

Ancak konuya ilişkin daha geniş kapsamlı araştırmalar yapılması gerekli olduğu da vurgulandı.

“ÇİN’DE A GRUBU OLANLARDA COVİD-19 GÖRÜLME ORANI DAHA YÜKSEK ÇIKMIŞTI”

Çin'de Coronavirüs vakaları üzerinde yapılan bir araştırmada, A grubu kana sahip olan kişilerde virüsün görülme riskinin arttığını ortaya konmuştu.

Çin'in Covid-19 salgınının merkez üssü konumundaki Vuhan kenti ile Şıncın'da 2 bin Coronavirüs vakası üzerinde yapılan ve bu grubun sağlıklı kişilerle karşılaştırıldığı çalışma, kan grubu A olan kişilerde daha yüksek Covid-19 görülme oranı ve daha ağır semptomlar geliştirmeye eğilim tespit edilmişti.

Diğer yandan kan grubu 0 olan kişilerin Covid-19'a karşı önemli ölçüde daha dirençli olduğu gözlenmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal