71 yaşındaki katip Zenker divertikülü hastalığını ameliyatla yendi

Hatay’da nadir bir hastalık olan ‘Zenker divertikülü’ 71 yaşındaki Mustafa Vural’da görüldü. 100 binde 2 kişide teşhisi konulan hastalık, yapılan ameliyatla 5 santimetrelik kesi ile soluk borusunun arkasında yer alan kitle, temizlendi.

04.12.2023-15:45 - (Son Güncelleme: 04.12.2023-16:06) 71 yaşındaki katip Zenker divertikülü hastalığını ameliyatla yendi

Soluk borusunun arkasındaki kitle temizlendi

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan emekli noter başkatibi Mustafa Vural, geçtiğimiz yıl yutma güçlüğü ve yediklerini kusma şikayetiyle doktora başvurdu. Doktorlar ise yaptıkları muayene de yaşlı adama 100 binde 2 kişide görülen ‘Özofagus divertikülü’ tanısı konuldu. Hatay’da yapılamayan ameliyat, aylar sonrasına ertelenmesi sebebiyle Vural’ın beklediği süre boyunca 15 kilo verdiği öğrenildi. Doç. Dr. Nazmi Özer, Vural’a minimal invaziv yöntem ile Özofagus divertikül ameliyatı yaptı ve 5 santimetrelik kesi ile soluk borusunun arkasındaki kitle temizlendi.

‘‘Kebap ve kısır yemeyi çok özlemişim’’

İhlas Haber Ajansı’ndan edinilen bilgiye göre, aylar sonra ilk kez kebap yiyebilen Vural, yaptığı açıklamada çok mutlu olduğunu belirterek, “Ameliyat öncesinde hiçbir katı yiyecek yiyemiyordum. İlk lokmalardan sonra yemek yemem bitiyor, iştahsızlık veriyordu. Yediklerim geri çıkmaya başladı. Yemek yiyemememden dolayı 15 kilo verdim. Yaşam kalitem düştü, topluma giremiyordum, kimsenin yanına gidemiyordum. Ancak ameliyattan sonra düzeldim. İyi ki ameliyat oldum. Şu anda çok mutluyum. Yemek yiyebiliyorum. Kebap ve kısır yemeyi çok özlemişim” diye konuştu.

‘‘Hastamız gayet sağlıklı’’

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nazmi Özer ise hastalığın çok nadir görüldüğünü belirtti. Özer, “Hastamızın ciddi yutma problemi vardı. Yuttuğu gıdalar divertikül dediğimiz boşluğun içerisinde birikiyordu ve bundan dolayı kusması, ciddi öksürükleri oluyordu. Beslenme problemi olması üzerine de hastamız bize başvurdu. Bunun üzerine de kendisine cerrahi operasyon yaptık. Hastamız ameliyat sonrası gayet sağlıklı. Bu hastalık nadir görülen bir hastalık, toplumda 100 bin kişiden sadece 2 kişide görülüyor. Bu hastalığın cerrahisi de gerçekten komplike bir cerrahi” dedi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal