Gazze’deki Gönüllü doktorlardan uyarı: Bulaşıcı hastalıklar da can almaya başladı

İsrail’in bombardımanı sonucu zorla yerinden edilen Filistinlilerin güneyde aşırı kalabalık oluşturmaları sebebiyle, bulaşıcı hastalıklarda hızla yayıldı.

04.12.2023-14:05 - (Son Güncelleme: 04.12.2023-17:41) Gazze’deki Gönüllü doktorlardan uyarı: Bulaşıcı hastalıklar da can almaya başladı

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasser Hastanesinde görev yapan doktorlar, İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye kara işgalini genişletmesiyle birlikte yerinden edilen sivillerin yol açtığı aşırı kalabalık sonucu, bölgede bulaşıcı hastalıkların hızla yayıldığına dikkat çekildi. Yenidoğanlar için gerekli aşıların eksikliği, hastalıkların hastanelerde daha hızlı yayılmasına neden olduğunu vurgulayan doktorlar, bulaşıcı hastalıkların yanı sıra İsrail'in yoğun saldırıları sonucu Han Yunus'ta hayatını kaybedenler ve yaralananlara da müdahale edildiği belirtildi.

Gönüllü doktorlar arasında yer alan Asem Mohammed, aşırı kalabalığın bulaşıcı hastalıkların yayılması için uygun koşulları yarattığını ve tıbbi ekipman eksikliğinin ve temiz suya sınırlı erişimin, durumu daha da kötüleştirdiğinin altını çizdi. Mohammed, hastanenin çevresinin "mantar enfeksiyonları, deri enfeksiyonları ve zatürre gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra epidemiyolojik sorunlarla dolup taştığını" ifade etti.

''Şu anda hastanedeki durum felaket''

Bir diğer gönüllü doktor Yousef Adnan ise temiz suya erişimin kısıtlı olması nedeniyle her gün ishal olan binlerce kişiyi tedavi ettiklerini kaydederek "Şu anda hastanedeki durum felaket" değerlendirmesinde bulundu.

 ''Hastalar acılar içinde tedavi görüyor''

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'deki duruma ilişkin, "Dün ekibimiz Gazze'nin güneyindeki Nasser Hastanesini ziyaret etti. Hastanede kapasitesinin 3 katı üstünde, 1000 hastaya bakılıyor. Tesisin her köşesini dolduran sayısız insan barınak arıyor. Hastalar yerde acı içinde, çığlıklar atarak tedavi görüyor. Bu koşullar, sağlık hizmetlerinin sağlanması açısından hayal edilemeyecek kadar yetersiz’’ diye konuştu.

İsrail ordusu gece boyunca Gazze'de 200 yeri vururken, saldırılarda can kaybı 15 bin 523'e yükseldi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal