700 Yıllık Alaaddin Camisi Süslemeleriyle Dikkat Çekiyor

Antalya'da yangınların zarar verdiği taç kapısıyla ünlü Alaaddin Camisi, kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından ayağa kaldırıldı. 700 yıllık tarihi camide yaklaşık 15 yıldır süren çalışmalarla tarihin izleri koruma altına alındı.

29.06.2020-15:16 - (Son Güncelleme: 29.06.2020-15:12) 700 Yıllık Alaaddin Camisi Süslemeleriyle Dikkat Çekiyor

Anadolu beylikleri döneminde Karamanoğlu Alaaddin Bey tarafından yaptırıldığı değerlendirilen ve Antalya'da yangınların zarar verdiği taç kapısıyla ünlü Alaaddin Camisi, kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından ayağa kaldırıldı.

Minaresini Osmanlı padişahlarından 1. Ahmed'in sadrazamı Murad Paşa'nın yaptırdığı ifade edilen Antalya'nın Korkuteli ilçesindeki 700 yıllık tarihi camide yaklaşık 15 yıldır süren çalışmalarla tarihin izleri koruma altına alındı.

Taç kapısı, mihrabı, süslemeleri ve kabartmalarıyla dikkati çeken caminin kazılarda, eserin toprak altında kalan kısımları gün yüzüne çıkarıldı,  yıllar içinde tahrip olan cami ve taç kapısı, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün projesiyle bilimsel çalışma kapsamında onarıldı.

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, "Nitelikli taşları korumak için analiz yapıldı, aynı cins taş kullanarak restorasyon tamamlandı. İçinden de çok fazla devşirme taşlarıyla molozlar çıktı. Niteliksiz taşlar ayıklandı, nitelikli taşlar ise özel korumaya alındı. Şu an motif ya da nitelikli taş konusunda herhangi bir kaybımız yok." diye konuştu.

Restorasyonla ilgili bilgi veren Coşar, "Bir taşla ilgili günlerce çalışma yapıldı. Camiyle özdeşleşen taç kapı birkaç geleneğin izlerini taşıyor. Bir modelin devamı şeklinde değil de yeni bir sanat denemesi yapılmış. Daha önce rastlanılmayan çok güzel süslemeler var. Mevcut haliyle hepsini koruduk. Biraz daha bekleseydi tamamen yıkılacaktı." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal