6 Ay Çalışanın Yıllık İzin Hakkı Nedir?

Kimler yıllık izin kullanabilir? Yıllık izinler kaç gün? Yıllık izin bölünebilir mi? Yıllık izinler nasıl kullanılır?

16.03.2020-20:03 - (Son Güncelleme: 17.01.2022-17:56)

Yıllık izinler çalışanlarına kıdemine göre verilmektedir. Kıdemi uzun olanların yıllık izin süreleri de uzun olmaktadır. Peki, çalışma hayatı içerisinde altı ay süresince bulunan kişiler yıllık izin kullanabilir mi? Yıllık izinler kaç gün?

KİMLER YILLIK İZİN KULLANABİLİR?

1 yıldan az süreli olarak (1 ay, 6 ay, 10 ay… ) çalışanlar için yıllık ücretli izin hakkı yoktur. Yani 6 aylık kıdemi olan kişilerin yıllık izin (ücretli izin) yapma hakları bulunmamaktadır. Sadece ücretsiz izin yapabilirler. Ücretsiz izin yapabilmek için öncelikle işverenin onayı alınmaktadır. Ücretsiz izin yaptığınız gün sayısı kadar maaşınızdan kesinti yapılmaktadır. İşe gitmediğiniz günlerin parasını ise alamazsınız.


YILLIK İZİNLER KAÇ GÜN?

Yıllık izinler kişinin kıdemine göre değişmektedir. İş Kanunu'nda 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olan kişilerde yıllık izin süresi 14 gün olarak belirlenmiştir. 5 yıldan fazla 15 yıldan az kıdemi olan kişiler için yıllık izin süresi 20 gün olarak belirlenmiştir. 15 yıl ve daha fazla kıdemi olan kişilerde ise yıllık izin süresi en az 26 gün olarak belirlenmiştir. Sadece yeraltı işlerinde çalışan işçilerde durumlar farklıdır. Onların yıllık izin süreli normal işçilere göre 4'er gün daha fazladır. Çünkü yeraltında çalışma koşulları daha zordur.

Yukarıda belirtilen hizmet süreleri taban yani bir başka şekilde minimum olan ve çalışana kanunca zorunlu olarak verilmesi gereken yıllık izin süresidir. Bu süreler işverenler ve çalışanlar arasında yapılan sözleşmeye bağlı olarak yükselebilmektedir fakat herhangi bir şekilde azaltılamaz.

Yıllık izin süresi hesaplanmasında bir diğer parametre de çalışanın yaş durumudur. Çalışanın yaşına bakacak olursak, 18 yaşında veya daha küçük olan çalışanlara ve 50 yaşında olan veya daha büyük yaştaki çalışanlara da verilecek olan yıllık ücretli izin 20 günden az olamamaktadır.

ÇALIŞANLARIN HAKKI OLAN YILLIK İZİNLER NASIL KULLANILIR?

Yıllık izinler en az 2 gün kullanılmak şartıyla kullanılır. Yani sadece 1 gün için yıllık izin kullanma imkanı yoktur. 4857 sayılı İş Kanununa göre yıllık izin hakkınız olsa dahi öncelikle işverenin onayının alınması gerekmektedir. Zorunlu sebeplerden dolayı onay verilmediği takdirde yıllık izin kullanımı işverenin uygun gördüğü tarihte yapılabilir.

YILLIK İZİN NEDİR?

Bir iş sözleşmesi ile işverene karşı bağımlı olarak iş gören işçinin, uzun çalışma süreleri ve çalışma hayatının zorlu koşulları sebebi ile birlikte ruhen ve fiziken güç kaybetmesinin sonucunda, iş ilişkisinin devamı şartı ile en az bir yıl süreyle çalışmasını tamamlaması durumunda yorulan işçinin sahibi olduğu haktır. İşveren tarafından verilen bu hak anayasal hakkıdır.

YILLIK İZİN BÖLÜNEBİLİR Mİ?

Yıllık ücretli izin çalışan tarafından talep edilerek bölünebilir fakat işverenin böyle bir hakkı yoktur. Sadece taraflar anlaşmaya vardığı durumda İş Kanunu'nun 53. Maddesi'nde belirtilen şekilde uygulanabilir. 53. Madde'de belirtilene göre çalışan, yıllık izninin en az 10 gününü kesintisiz olacak şekilde kullanmak zorundadır. Bu şekilde bir bölümü 10 gün olarak kullanılmasının ardından geriye kalan iznin bölümler halinde kullanılma şartı vardır. İşverenler yıllık izne, yıl içinde çalışana verilen diğer ücretli, ücretsiz ya da hastalık izinlerini ekleyememektedir. Bu konu doğrultusundaki ihlallerde ise işverenlere İş Kanunu'na göre idari para cezaları uygulanmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal