5G nedir, ne işe yarar? 5G ne zaman ve nerede kullanılmaya başlanacak?

Yüksek hızda iletişimi bir üst seviyeye taşıyacak olan 5G teknolojisi, Türkiye’de ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katılacağı bir tanıtım etkinliği ile kullanıma sunulacak. Peki 5G nedir, ne işe yarar? 5G ne zaman ve nerede kullanılmaya başlanacak? Soruların yanıtı haberimizde...

29.07.2022-12:10 - (Son Güncelleme: 29.07.2022-12:10)

Türkiye’nin en modern havalimanı olan İstanbul Havalimanı bir ilke daha sahne olacak. Yüksek hızda iletişimi bir üst seviyeye taşıyacak olan 5G teknolojisi, Türkiye’de ilk olarak İstanbul Havalimanı’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katılacağı bir tanıtım etkinliği ile kullanıma sunulacak. Türkiye’deki üç büyük operatörün de hizmete sunacağı 5G teknolojisinin detayları merak ediliyor. Peki 5G nedir, ne işe yarar? 5G ne zaman ve nerede kullanılmaya başlanacak? 

5G nedir, ne işe yarar? 

Uzun adıyla 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti olan 5G teknolojisi, yeni nesil bir kablosuz teknolojisidir. 5G teknoloji 4G teknolojisinden yaklaşık olarak 10 kat daha hızlı verim aktarımı sağlamaktadır. Bu hız kullanılan cihazın kategorisine göre 1 ila 10 Gbps arasında değişebilecektir. Samsung’un 2016 yılında ilk prototip denemesini yaptığı 5G teknolojisi ilk olarak Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Birliği tarafından 2020 yılında hizmete sunuldu.

5G nedir

Günümüz 5G teknolojisiyle gerçek şebekelerde 4.7 Gbit/sn hızına, laboratuvar ortamlarında ise 7.5 Gbit/sn hızlarına ulaşılmıştır. 5.5G çalışmalarıyla (muhtemelen 2025 ve 2030 yılları arasında) ise hızın 20 Gbit/sn'ye kadar indirme (download) ve 10 Gbit/sn'ye kadar yükleme (upload) olmak üzere baz istasyonu başına toplam (agrega) 30 Gbit/sn'ye yükseltilmesi hedeflenmiştir.

5G ne zaman ve nerede kullanılmaya başlanacak? 

Türkiye’de ilk olarak Bilgi Teknoloji Kurumu’nun (BTK) gündeme getirdiği 5G teknolojisi 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü İstanbul Havalimanı’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun da katılacağı bir tanıtım etkinliği ile kullanıma sunulacak. Teknolojinin daha sonra Türkiye geneline yayılması için çalışma başlatılacak. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal