410 Yıllık Armas Manastırı Çöplüğe Döndü!

1611 yılında matbaa olarak kullanılan Armaş Manaştırı, bakımsız görüntüsü ve yabani otlarla etrafı sarılan matbaanın görünümü içler acısı... Muhtar yetkililerden yardım bekliyor.

08.06.2021-11:57 - (Son Güncelleme: 08.06.2021-12:25) 410 Yıllık Armas Manastırı Çöplüğe Döndü!

Armaş Manaştırı, Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 1611 senesinde matbaa olarak kuruldu.

1611 senesinde Kocaeli'nin İzmit ilçesinde kurulan tarihi Armaş Manastırı, etrafını saran yabani otlarla ve bakımsız görüntüsü ile görenleri derinden etkiliyor.

1800'lü yıllarda Ermeniler tarafından bir kısmı matbaa olarak kullanılan Armaş Manaştırı tarihi yapı, zaman içerisinde yıpranan görüntüsü ile görenleri hayrete düşürdü.

BU ESERE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Tarihi yapı, 1800’lü senelerde Ermenilerin yaşamakta olduğu zamanlarda matbaa olarak kullanıldığını belirten Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Rahim Varol, ''Bu tarihe sahip çıkmak gerekiyor. Tarihi yapının hemen yakınında bir okulumuz bulunuyor. Bu matbaa, yıkılmaya yüz tutmuş bir tarihi eserimizdir. Konuyu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a ilettik. Kendisi de bunu gündeme getirdi. Sanıyorum ki ilerleyen süreçlerde bu alanımızla ilgilenecektir.'' ifadelerine yer verdi.


ESKİ YATILI OKUL YOK OLDU, BU DA YOK OLMASIN

Tarihi yapının Türkiye’nin en eski matbaalarından biri olduğunu ifade eden Muhtar Rahim Varol, şu ifadelere yer verdi: 

''Akmeşe’mizde yaşayan bir iş adamı, geçtiğimiz dönemlerde ufak bir restorasyon çalışması yapmak için çalışma başlatmıştı. Fakat bazı sebeplerden dolayı durduruldu. O zamandan bu yana yapılan hiçbir şey yok.

Akmeşe’nin tarih kokan güzelliğine sahip çıkmamız lazım. En azından restore edilsin ve turistlere açılır. Zaman zaman turlarla gelenler var. Mahallemizdeki caminin hemen arkasında eski yatılı bölge okulumuz vardı. Depremde çatısı yıkıldığı için yıktırıldı ve yerine yenisi yapıldı. O yok oldu, bu yapının da yok olmasına müsaade edilmemeli.'' dedi ve konuşmasına devam etti.


BU YAPIYA SAHİP ÇIKMALARINI BEKLİYORUZ

''Bu matbaanın yapılmasından sonra büyük kitlelerle turistlerin geleceğine inanıyorum. Biliyorsunuz ki Kuzey Marmara Otoyolu’nun Akmeşe çıkışı var. Bu ulaşımı da kolaylaştırdı. Yetkililerden bu yapıya sahip çıkmalarını bekliyoruz.''


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal