4. Yargı Paketinin İlk Bölümü TBMM Genel Kurulu Tarafından Kabul Edildi

14 maddeden oluşan 4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü, TBMM Genel Kurulu tarafınca kabul edildi.

08.07.2021-10:31 - (Son Güncelleme: 08.07.2021-10:31) 4. Yargı Paketinin İlk Bölümü TBMM Genel Kurulu Tarafından Kabul Edildi

4. Yargı Paketi olaraktan bilinen 14 maddelik Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci bölümü, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği bildirildi.

Kabul edilen maddeler arasında ise kadına karşı şiddet eylemlerinin caydırıcılığı artırmaya dair ''kasten yaralama'', ''kasten öldürme'', ''eziyet'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarında kabul edilen ceza, boşanılan eşi de kapsamış olacak.

İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİK

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda yapılacak olan değişiklik ile üst makamın veya üst makam yoksa işlemi yapmış makamın cevap verme süresi altmış günden otuz güne indirilmiş olacak.

İdari eylemler sebebiyle dava açmadan önce idareye yapılan zorunlu başvurulara dair idareye tanınan altmış günlük cevap verme süresi de otuz güne düşürülecek.

Yargılamada yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi ve makul sürede yargılanma hakkı ile hak arama hürriyetinin daha etkin korunması bilmesi için idari yargı mercilerince verilen nihai kararlar, gerekçesi ile beraber en geç otuz gün içinde yazılacak.

Düzenlemenin yasalaşarak yürürlüğe girmesinden önce yapılmış idari başvurular bakımından da idarenin cevap verme süresi altmış gün, kesin olmayan cevaplar için öngörülen bekleme süresi de altı ay olarak süreceği belirtildi. 

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

Kadına karşı yönelik şiddet eylemlerinde daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacı ile kadına karşı işlenen ''kasten öldürme'', ''eziyet'', ''kasten yaralama'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarında kabul edilen cezayı artırıcı sebepler, boşanılmış olan eşi de kapsayacak.

Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının yahut banka veya kredi kartlarının araç olarak kullanılması sureti ile işlenmiş olan suçlarda, davaya bakma yetkisi bakımından suçun işlendiği yer mahkemesine ilave olarak mağdurun yerleşim yeri mahkemeleri de yetkili olacak.

Düzenleme ile beraber soruşturma ve kovuşturma aşamalarında verilebilecek yetkisizlik kararları sebebiyle ortaya çıkacak zaman ve hak kayıplarının önlenmesi asıl hedeflerden biri.

TANIĞIN ZORLA GETİRİLMESİ

Usulüne uygun olarak çağrılıp da mazeret bildirmeden gelmeyen tanıklar hakkında verilen zorla getirme kararlarının bildirilmesine dair ilave usul getirildi.. Getirilen usule göre, teknolojik gelişmeler doğrultusunda yargısal etkinlik ve verimliliğin artırılması sebebiyle mevcut usule ek olarak zorla getirme kararı; telgraf,  telefon, faks, elektronik posta gibi iletişim bilgilerinin dosyada bulunması halinde bu iletişim araçlarından faydalanaraktan tanığa haber verilebilecek. 

İfadesi alınmak amacı ile düzenlenen yakalama emri üzerine mesai saatleri dışında yakalanan ve ayarlanmış olan tarihte yargı merci önünde hazır bulunmayı taahhüt eden şahıs, Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda serbest bırakılabilecek ve bu hüküm her yakalama emri için fakat bir kez uygulanabilecek. Taahhüdünü yerine getirmeyen şahıssa, yakalama emrinin düzenlendiği yer Cumhuriyet savcısınca 1 bin TL idari para cezası verilecek.

KATALOG SUÇLARDA TUTUKLAMA

Katalog suçlarda bir şahısın tutuklanabilmesi ve ayrıca kuvvetli suç şüphesinin somut delillere dayanmasına bağlı hale getirilecek.

Tutuklamaya, tutuklamanın devamına yahut bu konudaki bir tahliye isteminin reddine dair hakim veya mahkeme kararlarında, mevcut koşullara ilave olarak adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını gösteren deliller de somut olayda gösterilecek ve kararda yer alacak.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, teklifin birinci bölümünün kabul edilmesinin sonrasında birleşime ara verdi. Aranın sonrasında komisyonun yerine oturmaması üzerine Meclis Başkanvekili Haydar Akar, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal