26 Ülke Sağlık Bakanlığından Coronavirüs İçin Bilgi Talebinde Bulundu

Çin'in Vuhan kentinden yayılan coronavirüs salgını günden güne farklı ülkelere yayılmaya devam ediyor. Birçok ülkede görülen virüs Türkiye'nin sınır komşularında da görülmesine rağmen henüz ülkede virüse rastlanmadı. 26 ülke Sağlık Bakanlığını örnek alırken, bakanlıktan bilgi ve tecrübe talebinde bulundu.

07.03.2020-11:56 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-13:35) 26 Ülke Sağlık Bakanlığından Coronavirüs İçin Bilgi Talebinde Bulundu

Çin'in Vuhan kentinde görülen ve dünyayı tedirgin eden coronavirüs salgını sınırlarını aşmaya devam ediyor. Her gün yeni bir ülkede salgın vakası tespit edilirken, ülkemizde henüz coronavirüs vakasına rastlanmadı. Binden fazla kişi coronavirüs şüphesi ile gözetim altında tutuldu ve hepsinin test sonuçları negatif çıktı.

Dünya Sağlık Örgütünün coronavirüs salgınına karşı acil durum ilanından önce havalimanlarında termal kamera ve karantina uygulamasını başlatan Sağlık Bakanlığı, daha sonra alınan önlemler kapsamında virüs bulunan ve yüksek riskli ülkeler olarak değerlendirilen ülkelere uçuşları durdurdu. Sınır komşularımızda coronavirüs görülmesinden sonra özellikle İran'daki durumun kritik olması Sağlık Bakanlığını hareket geçirdi ve İran ile Irak'a sınırlar kapatıldı.

Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda ayrıca sınır bölgelerine sahra hastaneleri kurdu, virüsün görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye giriş yapanlar için de 14 günlük karantina ve gözlem sürecini başlattı.

Öte yandan bakanlığın aldığı önlemler arasına 14 gün içinde İran, Çin, İtalya, Irak, Güney Kore’de bulunanların, müracaatları halinde Türkiye'ye giriş tarihinden itibaren 14 güne tamamlanacak şekilde raporlu sayılmaları da eklendi. 

Türkiye'nin aldığı tüm bu önlemler ve başarıyla yürüttüğü süreç dünyanın dikkatini çekerken, farklı ülkeler Sağlık Bakanlıkları ve Ankara'daki büyükelçilikleri aracılığıyla, bilgi ve tecrübe paylaşımı, malzeme yardımı ile ortak çalışma talebinde bulundu.

26 ÜLKE BİLGİ VE İŞ BİRLİĞİ TALEP ETTİ

Bu kapsamda; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Karadağ, İran, Irak, Kore Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Kırgızistan, Kolombiya, İtalya, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Moğolistan, Moldova, Cibuti, Özbekistan, Türkmenistan, Katar, Kuveyt, Vietnam ve Tacikistan'ın da aralarında bulunduğu 26 ülke, Türkiye'den iş birliği talep etti.

YERLİ TANI KİTİNE 7 ÜLKEDEN TALEP VAR 

Coronavirüs için yerli tanı kiti geliştirildi ve bu kit 90-120 dakika arasında sonuç veriyor. Kaynak israfının önüne geçen ve virüsün tespitinde hızlı sonuç veren yerli kit için de 7 ülke Sağlık Bakanlığına bağlı, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketiyle (USHAŞ) temasa geçti. Coronavirüs için geliştirilen yerli kiti satın almak için aralarında Azerbaycan, Japonya, Kırgızistan, Vietnam, Cibuti, Türkmenistan ve Katar'ın da bulunduğu ülkelerle müzakere süreci devam ediyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal