Söz konusu Pazırık Halısı Sovyet arkeolog Sergei Ivanovich Rudenko tarafından 1949 senesinde yapılan bir kurgan (Tepe mezar) kazısında keşfedildi. 2bin 500 sene önce dokunduğu ortaya çıkan halı, St.Petersburg Hermitage Müzesi'nde sergilendi.
Bilim insanları Orta Asya Türklerinin kullanmış olduğu çift simetrik düğümlerle dokunan yün halıyı Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) yardımı ile inceledi. İnceleme sonunda halının yün liflerinde fermentasyon sonucu elde edilen özel bir boyama tekniği kullanıldığı sonucuna varıldı. Bilim insanları Orta Asya Türklerinin kullanmış olduğu çift simetrik düğümlerle dokunan yün halıyı Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) yardımı ile inceledi.
İnceleme sonunda halının yün liflerinde fermentasyon sonucu elde edilen özel bir boyama tekniği kullanıldığı sonucuna varıldı. Çalışmada Türk kırmızısı (Alizarin) olarak bilinen ve Orta Asya'da asırlardır kullanılacak olan kızılımsı liflere odaklanıldı. Bu liflerin içerisinde alüminyum parçaları bulunduğu kaydedildi.
Pazırık kurganlarından çıkarılan ve Uygur Türkleri veya Hunlara ait olduğu düşünülen yaklaşık 2 000 500 sene önce dokunan halı konusunda bazı görüş ayrılıkları da tartışılmaya devam ediyor.