23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önemi ve anlamı nedir? 102. yılını kutlayacağımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hakkında bilgiler…

Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için çok az bir süre kaldı. Her sene çocuklar tarafından kutlanan bir milli bayram olan 23 Nisan coşku ve heyecan içerisinde geçmektedir. Bu sene 102. yılını kutlayacağımız bayramın anlam ve önemi merak edilmektedir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın anlam ve önemi nedir araştırmaları hız kazandı. İşte 23 Nisan anlamı ve önemi…

21.04.2022-13:31 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-13:31) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı önemi ve anlamı nedir? 102. yılını kutlayacağımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hakkında bilgiler…

1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla Türk çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her sene coşku ve heyecan içinde kutlanmaktadır. 1921 yılından bu zaman kadar resmi bir bayram olarak kabul edilen 23 Nisan Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanıdır. Bu sene 102. yılını kutlayacağımız bayram için hazırlıklar devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi geleceğin cumhurbaşkanları, bakanları, milletvekilleri olan çocuklara armağan edilmiştir. 23 Nisan için geri sayım başlarken günün anlam ve önemi hakkındaki araştırmalarda hız kazandı. İşte 23 Nisan anlamı ve önemi…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anlamı ve önemi nedir?

Türk halkının bağımsızlığının sarsılmaz bir ifadesi olarak her yıl kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülkenin dört bir yanındaki kurumlarda, okullarda kutlanırken, yurtdışındaki temsilciliklerde de kutlanmaktadır. Çeşitli etkinliklerle kutlanan bu bayram Türk halkının birliğini temsil etmektedir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulduğu tarih olan 23 Nisan 1920, milletin iradesinin, bağımsızlığının, egemenliğinin bir ifadesidir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, çocuk sevgisini bilmeyen yoktur. Milletin iradesini, bağımsızlığını ve birliğini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni de geleceğin koruyucuları olan Türk çocuklarına emanet etmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'den bu zamana kadar milli bayram olarak kutlanmaktadır.

23 Nisan'ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1337 (23 Nisan 1921) yılında kabul edildi, kanun 2 Mayıs 1337'de (2 Mayıs 1921) ise Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Meclise sunulan teklif iki maddeden oluşmaktaydı. İlk madde, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır." şeklindeydi. İkinci madde de ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadesi yer alıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile 23 Nisan’ın resmi bir bayram olduğu kabul edildi ve "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.

Kanunda yer alan diğer bir ifade ise "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" oldu.

Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayram ilk başta Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlansa da 1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler adı değiştirildi. 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklik sonrasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kurtlanan bayramın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" oldu.

23 Nisan

Coşku ve heyecan içerisinde kutlanan bayram 1979 yılında ulusal bir boyuta taşındı. 6 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen kutlamalar, daha sonra dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen çocuklarla kutlamalar devam etti. Sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülkedir.

 Türk halkı için çok önemli olan bayramlar sarsılmaz bütünlüğün bir ifadesini göstermektedir. Her sene yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde, bütün kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, milletin birliğini birbirine olan bağlılığını temsil etmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal