23 Nisan tarihçesi nedir, ilk ne zaman kutlandı?

Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da büyük bir coşku ile kutlanacak olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı'na az bir zaman kaldı. Bütün okullarda 23Nisan coşkusu şimdiden başlarken bu kutlamaya değer olan günün ilk ne zaman kutlandığı merak konusu oldu. Peki, 23 Nisan tarihçesi nedir, ilk ne zaman kutlandı?

18.04.2022-22:49 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-22:49) 23 Nisan tarihçesi nedir, ilk ne zaman kutlandı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışı ile birlikte bu özel günü hem Türk çocuklarına hem de tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün bu kararı sonrası 23 Nisan günü Milli bayram olarak kutlanır.

23 Nisan'a az bir zaman kala okullarda coşkuyla kutlanabilmesi için hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken 23 Nisan'ın ilk olarak ne zaman kutlandığı ve tarihçesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

23 Nisan tarihçesi nedir

23 Nisan tarihçesi nedir, ilk ne zaman kutlandı?

23 Nisan gününün Milli Bayram olarak kabul edilmesi ile ilgili knun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışından 1 yıl sonra yani 23 Nisan 1921 yılında kabul edilmiştir. Söz konusu kanun ise hazırlıkların tamamlanmasından sonra 2 Mayıs 1921'de Ceridei Resmiye'de (Resmi Gazete) yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmiştir.

İki maddeden oluşturulan kanunun ilk maddesinde TBMM'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan gününün milli bayram olduğu belirtilirken kanunun ikinci maddesinde 23 Nisan tarihinin kabulü sonrası muteber olan kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi'nin memur olduğu ifade edilir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1921 tarihinde verdiği bir karar ile bu özel gün Milli Bayram olarak ilan edilmiş ve bu bayramı da hem Türk çocuklarına hem de tüm dünya çocuklarına armağan etmiştir. Böylelikle 23 Nisan ilk kez 1929 yılında Türkiye'de Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan günü ayrıca 27 Mayıs 1935'de çıkarılmış olan kanun ile birlikte Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanılmasına devam edilmiştir.

23 Nisan tarihçesi nedir

1981 yılında ise Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun içinde yapılan bir değişiklik sonrası 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, yasa ile birlikte 'Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' olarak değiştirildi ve 1979 yılında 6 ülkenin katılımı ile 23 Nisan bayramı uluslararası boyuta taşındı.

Tüm dünya çocuklarına armağan edilen Milli Bayramda dünyanın bir çok ülkesinden Türkiye'ye gelen çocuklar Türk çocukları ile birlikte kendilerine armağan edilen bu kutlu günü kutlamaya başladı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünya çocuklarına hediye edilen tek bayramdır. Türk milletinin gönlünde uer alan ve bağımsızlığının sarsılamaz ifadesi olarak tanımlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl hem yurt içinde hem de yurt dışındaki temsilciliklerde kutlanır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal