22 Mart Dünya Su Günü nedir? Dünya su günü tarihçesi

İnsanların yaşam kaynağı olan su, özel bir günle kutlanıyor. Bu özel günden haberdar olmayanlar Dünya Su Günü nedir veya Dünya Su Günü ne zaman kutlanır? Gibi konuları araştırıyor. Hayatımızın vazgeçilmez temel bir parçası olan suyun önemi ve Su Günü nasıl ortaya çıktı? İşte S Günü ile alakalı merak edilen her şey…

13.03.2022-15:59 - (Son Güncelleme: 13.03.2022-16:00) 22 Mart Dünya Su Günü nedir? Dünya su günü tarihçesi

Dünyadaki canlı yaşamının en temek ögelerinden biri sudur. Günümüzde küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi faktörlerden dolayı temiz su kaynaklarına ulaşmak gittikçe zor bir hal almaktadır. Su, insan yaşamı için o kadar önemlidir ki, gelecekte su için savaşlar yapılacağına yönelik fikirler ortaya atılır ve su; önemi bakımından birçok filme konu olmuştur.

Peki Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Günü 1993 yılından bu yana kutlanmaktadır. Yaşamımızın ve beslenmemizin temel yapı taşlarından biri olan suyun önemi halen çok iyi anlaşılmamaktadır. İnsanlar bu önemli kaynağın önemini fark etmedikleri için dünyanın birçok bölgesinde kuraklık yaşanırken pek çok bölgesi de kuraklık tehlikesiyle karşı karşıyadır.

su günü

Dünya Su Günü’nün amacı

Suyun önemini ve hayatımız için ne kadar vazgeçilmez olduğunun anlaşılması için 1993 yılından bu yana Dünya Su Günü kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Su Günü, insanlara bazı farkındalıklar sağlamayı amaçlar.

Dünya üzerindeki her canlı, yaşamak için suya ihtiyaç duymaktadır. Bitkisinden böceğine, toprağından insanına kadar aklımıza gelip gelebilecek her türlü yaşam formu hayatını devam ettirmek için suya muhtaçtır. Canlılar içinde en bencil ve en değerli şeylerin kıymetini kaybetmeden anlamayan insan ırkı, hala suyun ne kadar önemli bir faktör olduğunu idrak edememiştir.

Kuraklık dünyanın kapısında beklemekte ve insan yaşamını tehlikeye atmak için an kollamaktadır. İnsanların bilinçsizliği de kuraklığa davetiye çıkarmaktadır. Tüm bu felaket senaryolarının ve kaçınılmaz gerçeklerin arasında, insanlara farkındalık sağlamak amacıyla Dünya Su Günü kutlanmaktadır.

Dünya Su Günü ne zaman?

1993 yılından itibaren her 22 Mart günü kutlanan su gününde amaç, suyun hayatımızdaki yerini ve önemini anlamak ve suya hak ettiği değeri vermektir.  Suyun önemini anlamak ve onu korumak tüm insanlığın görevidir. Su gününü kutlanarak, suya erişimi olmayan milyonlarca insan da hatırlanmalıdır.

Dünya Su Günü, 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) resmi olarak önerilmiş ve ilk defa gündeme getirilmiştir.  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Aralık 1992 tarihinde, her yıl Mart ayının 22’sinin Dünya Su Günü olarak kutlanmasına karar vererek kararını ilan etti.

1993 yılından günümüze kadar geniş bir katılımcı kitlesiyle kutlanmaya devam eden Dünya Su Günü’nde, düzenlenen kampanya ve etkinliklerle milyonlarca insana ulaşmak, küresel su tasarrufuna yönelik insanları bilinçlendirmek amaçlanır.

Kısaca Su Günü, yaşanan küresel su kriziyle ve kuraklıkla mücadele etmeyi, suyun bilinçsiz tüketiminin önüne geçmeyi hedefler.

Birleşmiş Milletler ve Un-Water, küresel mesajlar ve raporlar hazırlayarak Dünya Su Günü temasında da sorumluluk alır. Birleşmiş Milletler (BM) üyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşları, toplumları bilinçlendirmeye yönelik faaliyetler yürütür. Ve düzenlenen etkinliklerde su sorunları vurgulanarak farkındalık oluşturmak amaçlanır.

2022 Dünya Su Günü Teması

Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize edilen kutlamalarda her yıl farklı bir tema belirlenir. Bu yılın yani 2022’nin Dünya Su Günü teması ise, ‘Yeraltı Suyu - Görünmeyeni görünür kılmak’ olarak kararlaştırıldı. Belirlenen bu tema ile yeraltı suyu, su ve sanitasyon sistemleri, tarım, sanayi, ekosistemler ve iklim değişikliği gibi konularla çevresel, sosyal ve kültürel olarak insanların suya verdiği öneme vurgu yapılmaktadır.

Dünyada bulunan tatlı su kaynaklarının neredeyse tamamı yeraltı suyu kaynaklarından oluşur. Bu da ayaklarımızın altında bir çeşit hazinenin bulunduğu anlamına gelir. Gün geçtikçe etkisini arttıran iklim değişiklikleri, yeraltı su kaynaklarını tehlikeye atmaktadır. Böylesine değerli bir kaynağın yok olmaması ve dünyadaki canlı yaşamının tehlikeye atılmaması için insanların bir an önce bilinçlenmesi gerekmektedir.

Dünya Su Günü

Kısacası, dünyanın her yerinde insanlara suyun önemini anlatmak ve bilinçli su tüketimini teşvik etmek amacı taşıyan bu önemli gün, her yıl 22 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Artık bazı şeylerin değerini kaybedince değil, elimizde onları koruyup kurtarma şansı varken fark etmemiz gerekmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal