Evde ayçiçek yağı yapılır mı, nasıl yapılır? Evde ayçiçek yağı tarifi

Yağ fiyatlarına gelen son zamlardan sonra vatandaş alternatif arayışlara geçti. Mutfaktan kozmetiğe kadar birçok alanda kullanılan ayçiçeği adeta bir lüks haline geldi. Peki, evde ayçiçeği yağı yapmak mümkün mü? Evde ayçiçeği yağı yapılabilir mi? Evde ayçiçeği yağı yapımına dair detayları sizler için araştırdık...

13.03.2022-15:45 - (Son Güncelleme: 13.03.2022-15:46) Evde ayçiçek yağı yapılır mı, nasıl yapılır? Evde ayçiçek yağı tarifi

Ayçiçeği yağı birçoğumuzun gerek mutfakta gerekse kozmetikte kullandığı bir ürün. Ancak yağ fiyatlarına yapılan son zamlardan sonra ayçiçeği yağı hepimiz için lüks haline geldi. El yakan fiyatlar sonrasında birçok vatandaş evde ayçiçek yağı yapmanın mümkün olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki, evde ayçiçeği yağı yapmak mümkün mü? Ayçiçeği yağı nedir ve nasıl yapılır?

Ayçiçeği yağı nedir?

Ayçiçeği yağı, Ayçiçek bitkisinin tohumlarından yapılan, açık renkli ve hafif bir tadı olan bitkisel yağ çeşididir. İçerisinde çoğunlukla beslenmek için kullanılan yüksek miktarlı doymamış yağ asitleri bulundurur. Aynı zamanda ilaçlar ile biyodizel üretimlerinde de ayçiçeği yağı kullanılıyor. Ayçiçeği yağının bir diğer önemli özelliği ise dünyada en çok verim alınan 4 bitkisel yağ arasında olmasıdır.

Ayçiçeği yağının yararları nelerdir?

Ayçiçeği yağı, astıma karşı koruma kalkanı oluşturma, iltihabın azalmasını sağlama, kolesterolün düşmesi, kanserin önlenmesi, cilt sağlığının iyileşmesi, bağışıklığın güçlenmesi, enerjinin artması ve kalp sağlığının iyileşmesi gibi vücuda birçok yarar sağlar.

 evde ayçiçek yağı yapımı

Ayçiçeği yağı nasıl yapılır?

Ayçiçeği yağı, ayçiçeği tohumlarının preslenmesiyle elde edilmektedir. İlk olarak ayçiçeği pişirilip özü alınır ve ardından presleme işlemi yapılarak çağı çıkarılır. Sonrasında elde edilen yağ 48 farklı bezden süzülüp yağ elde edilir. Bu işlemi yapmak için ihtiyacınız olan tek malzeme 35 kg ayçiçeği tohumudur.

Evde ayçiçeği yağı yapımı

35 kg ayçiçeği tohumu beş dakika karıştırılıp tohumları kavrulur. Ardından soyulup öğütülmüş olan çekirdekler presleme işleminden geçirilerek yağ oluşturulur. Ardından parçaları ayırmak için süzülür. 

Üç kiloluk çekirdekten ortalama bir litre yağ elde edilebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal