218 Gündür Kovid-19'u Atlatamayan Hasta Bilim İnsanları Tarafından Araştırılıyor!

Brezilya’da 218 gün boyunca koronavirüse yakalanan bir hasta bilim insanlarının dikkatini çekerek araştırmaya alındı.

24.06.2021-10:50 - (Son Güncelleme: 24.06.2021-12:11) 218 Gündür Kovid-19'u Atlatamayan Hasta Bilim İnsanları Tarafından Araştırılıyor!

Brezilya’da akılalmaz bir olay yaşandı. Sao Paulo Araştırma Vakfı'ndan (FAPESP) gerçekleşen ve tıp alanında henüz resmi onay almamış araştırmalarının bulunduğu MedRxiv'de paylaşılan çalışmaya göre, Brezilya'da Sao Paulo Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, Kovid-19'a yakalanan ve 218 gün iyileşemeyen bir hastaya rastladı. 

2020 EYLÜL AYINDA YAKALANDIĞI VİRÜS NİSAN 2021’DE NEGATİF ÇIKTI 

Koronavirüse yakalanmadan evvel bağışıklık sistemini zayıflatan agresif bir kanser tedavisi olab 40 yaşlarında olan erkek hastanın, 2020 senesinin Eylül ayının başlarında koronavirüse yakalandığı ve kendisine uygulanan testlerin neredeyse bir sene sonra yani Nisan 2021'de negatif sonuç verdiği bildirldi. 

VİRÜS SADECE VÜCUTTA BULUNMUYOR AYNI ZAMANDA ÇOĞALIYORDU 

Bu ilginç olay üzerine araştırma çalışmalarına başlayan Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli olan Maria Cassia Mendes-Correa, virüsün vücutta aynı zamanda çoğaldığına da dikkat çekerek ‘Hastaya belirtilerin görülmeye başlamasından sonraki 6 ila 218. günler arasında yapılan bütün PCR testleri pozitif sonuç verdi. Virüs sadece vücutta bulunmuyor aynı zamanda çoğalıyordu da. Yani, bütün bu süreçte virüsü başkalarına bulaştırma riski mevcuttu’ ifadelerini kullandı. 

HASTA UZUN SÜRE HASTANEDE BULUNDU 

Yeni tip koronavirüsün hastanın vücudunda bulaşıcı halde olduğuna ilişkin gerekli testler, haftalık alınan örneklerle laboratuvar ortamında yürütülen çalışmalarda gün yüzüne çıktı. Tıp Fakültesinde görevli olan Mendes-Correa, araştırmaya konu hastanın uzun süre hastanede bulunduğunu ve kısa bir süre evde karantinada bulunduğunu dile getirerek ‘Virüsün çoğalma kapasitesi 196 gün boyunca üst üste sürekli ve kalıcı olarak gözlemlendi’ şeklinde konuştu. 

HASTANIN KOVİD-19'A KARŞI HİÇ ANTİKOR GELİŞTİRMEDİĞİ BELİRLENDİ 

Söz konusu hastadan 2021 Ocak ve Nisan ayları içinde kan, idrar ve anal bölgeden alınan örneklerden yapılan analizlerde, araştırma süresinin çoğunda virüsün kalıcılığına rastlandığı tespit edildi. Buna bağlı olarak hastaya uygulanan serolojik testlerin, hastanın Kovid-19'a karşı hiç antikor geliştirmediğini gözlemledi. 

VİRÜS AYNI BÜNYEDE MUTASYONA UĞRADI 

Bu konu hakkında araştırmada bulunanlar, hastadan alınan örneklerde virüsün, bazıları Kovid-19'un insan vücuduna nüfuz etmesini sağlayan ‘spike’ proteininde olmak üzere, mutasyona uğradığını belirledi. Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli olan Mendes-Correa, bu durumun endişeli olduğunu dile getirerek ‘Bu veriler toplumda normal olarak gözlemlenen mutasyon sürecinin aynı bünye içinde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu endişe verici bir durum, çünkü insan organizmasına daha iyi adapte olmuş viral varyantların ortaya çıkmasını desteklemektedir’ ifadelerini kullandı. 

BREZİLYA SALGINDAN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELER ARASINDA 

Toplam nüfusu 210 milyonu geçen Güney Amerika ülkesi Brezilya, yarım milyondan fazla koronavirüs nedenli ölü sayısı ve 18 milyonu geçen vaka ile dünyada söz konusu salgından en çok etkilenen ülkeler arasında bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal