2024 yılı ile birlikte nüfus yenilemede son karar ne? Ehliyet yenilenmezse ceza uygulanır mı?

Vatandaşlar Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak kimlik ve ehliyetlerindeki yenilemelere devam ediyor. İşlemler kısa sürede gerçekleştirilirken, yeni kimlik ve ehliyetler ev adreslerine kargolanıyor. Çoğu vatandaş için merak edilen konu kimlik ve ehliyet için son değiştirme tarihi var mı? Yenileme yapılmazsa ceza uygulanır mı? İşte detaylar.

01.02.2024-13:21 - (Son Güncelleme: 02.02.2024-09:19)

Hürriyet de yer alan habere göre, kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi yok ancak Ehliyetler için de son değiştirme tarihi 31 Aralık 2024 olduğu yönünde bir bilgi mevcut. Ayrıca yeni dönemde ehliyet için girilen sınavlarda yeni harç ücreti belli oldu buna göre; Ehliyet için e-sınav ücreti 600 TL olurken, direksiyon sınav ücreti ise 750 TL olduğu öğrenildi. Kurs ücretlerinde yüzde 50 zamlanırken, direksiyon sınavı 2 aşamalı olup sınav süresi 50 dakika uzatılacağı bilgisine ulaşıldı.

Ehliyet yenileme için 11 ay kaldı!

Dolayısıyla eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için sadece 11 ay kaldı. 11 ay içinde sağlık raporu alıp gerekli ödemeler yapıldıktan ve ilgili belgeler toplandıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alarak kısa sürede yeni ehliyet verilen adrese teslim ediliyor. Ehliyet değişimi yapılacağı için aradaki ehliyetsiz kalan süre zarfında 1 ay kullanılabilecek geçerli ehliyet belgesi teslim ediliyor. 

Nüfus yenileme son tarihi

Yenilenmiş ehliyetin süresi kaç yıl?

Yenilenmiş ehliyetlerin süresi 10 yıl olarak belirlenirken, bazı ehliyet sınıfları için 5 yıl olarak belirlendi. C1 sınıfı 7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C1E sınıfı 12000 Kg' kadar kamyon ve çekici, C sınıfı Kamyon ve Çekici, CE sınıfı Römorklu Kamyon ve Çekici, D1 sınıfı Minibüs, D1E sınıfı Römorklu Minibüs, D sınıfı Minübüs ve Otobüs, DE sınıfı Römorklu Minibüs ve Otobüs 5 yıl süreyle, M sınıfı Motorlu Bisiklet, A1 sınıfı 11 KW'yı geçmeyen motosiklet, A2 sınıfı 35 KW'yı geçmeyen motosiklet, A sınıfı 35 KW'yı geçen motosiklet, B1 sınıfı 4 tekerlekli motosiklet, B sınıfı Otomobil - Kamyonet, BE sınıfı Römorklu Otomobil - Kamyonet, F sınıfı Traktör, G sınıfı İş Makinası 10 yıl süreyle yeni ehliyetle kullanılıyor.

Para cezası var mı?

Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezası uygulanmaktadır. Buna göre, ehliyetsiz araç kullanmak 12 bin 978 TL, ehliyetine el konulan birinin araç kullanması 12 bin 978 TL, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması 12 bin 978 TL, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak 6 bin 440 TL, geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak 2 bin 610 TL, yönetmelikle sınırlanan süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak 2 bin 610 TL cezaya tabi tutulacak.

Ehliyet yenilmenin son tarihi

Ehliyet Yenileme 2024

Randevu nerede ve nasıl alınabilir sorusu için ise şu adımları takip edebilirsiniz; Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından alınıyor. Gerekli evrakları ve ehliyet yenileme ücretini yatıran kişiler yenileme işlemlerini kolayca yapabiliyor.

Ehliyet yenileme evrakları nelerdir?

Kimlik Belgesi

Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

1 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca Edevlet üzerinden temin edilebilir.)

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal