2023 sandık görevlisi başvurusu başladı mı, nasıl yapılır? Sandık görevlisi olma şartları neler, başvuru ücreti ne kadar?

14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde sandık başında görev almak isteyen vatandaşlar, sandık görevlisi başvurularını internet üzerinden araştırıyor. Peki 2023 sandık görevlisi başvurusu başladı mı, nasıl yapılır? Sandık görevlisi olma şartları neler, başvuru ücreti ne kadar? Konu hakkında merak edilenler haberimizde...

20.03.2023-12:49 - (Son Güncelleme: 20.03.2023-12:49) 2023 sandık görevlisi başvurusu başladı mı, nasıl yapılır? Sandık görevlisi olma şartları neler, başvuru ücreti ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs olarak tescillediği 28. Dönem Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi için başlatılan geri sayım sürüyor. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de sandık görevlisi olarak yer almak isteyen vatandaşlar sandık görevlisi başvuruları hakkındaki tüm detayları öğrenmek için arama motorlarını meşgul ediyor. Peki 2023 sandık görevlisi başvurusu başladı mı, nasıl yapılır? Sandık görevlisi olma şartları neler, ücreti ne kadar?

2023 sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır?

Seçimlerde görev yapacak olan sandık görevlileri çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlardan biri, siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar. Bu başvuru, belirlenen kişilerin adlarının ve diğer bilgilerinin yer aldığı bir formun doldurulmasıyla gerçekleştirilir.

Siyasi partilerin sandık görevlileri seçimi internet üzerinden yapılmaz. Başvuruların doğrudan Yüksek Seçim Kurulu'na yapılması gerekmektedir. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin, ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak son karar YSK'ya aittir ve seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanırlar.

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamıyor fakat müşahitlik yapabiliyor.

Sandık Görevlisi

Sandık görevlisi ücreti ne kadar 2023?

14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimlerde bulunacak sandık görevlilerine ne kadar maaş ödeneceği konusunda Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) henüz resmi bir açıklama  yapılmadı. 

Türkiye genelinde yapılan son seçimler olan 2019 yerel yönetim seçimlerinde sandık görevlilerine verilen ücretler şu şekildeydi:

Başkan ve Üyeler: 261,00 TL

Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL
Sandık görevlisi olma şartları neler?

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal